Jakarta - Umar Patek, tot voor kort Indonesië’s meest gezochte terrorist, loopt goedgeluimd door de Internationale Soekarno Hatta-luchthaven in Jakarta. Gestoken in een felgekleurd oranje pak en met een goudkleurig islamitisch petje op zijn hoofd. Naast hem loopt Ruqayyah, zijn volledig in het zwart gesluierde vrouw. Het stel gaat door de douane, hun rode weekendtas rolt langs de beveiligingsmonitoren. Glimlachend haalt Umar Patek de tas van de band.
Het gebeurt allemaal onder enorme publieke belangstelling, de reconstructie van de aanslag in 2002 op vakantie-eiland Bali. Hierbij vonden 202 voornamelijk westerse vakantiegangers de dood.
En dus rijdt Umar Patek door de straten van Bali, negen jaar later. Over zijn oranje shirt een wit papier met daarop in grote letters zijn naam, zijn baard op precies de goede lengte geknipt. Collega-terroristen Ali Imron, Mubarok, Suranto Abdul Ghoni en Sawad zijn er ook. De andere collega’s zijn inmiddels veroordeeld en doodgeschoten door een vuurpeloton. Het lijkt een soort schoolreisje, maar dat komt vooral door de grote bussen waarmee het vijftal wordt vervoerd. En het doet wat surrealistisch aan, het naspelen van een bomaanslag door de verdachten zelf: Umar Patek in het huis waar de bommen in elkaar werden gezet, Ali Imron op een rode brommer, Sawad op de plek waar de Sari Club ooit stond, Umar bij het busstation waar ze na de aanslag naartoe vluchtten.
Het reconstrueren van een delict gebeurt voor iedere rechtszaak in Indonesië. Voornamelijk om de zaak van de aanklagers sterker te maken. Het kan overigens alleen als de verdachte heeft bekend. Umar Patek heeft toegegeven de materialen voor de bewuste bommen te hebben gemixt. Maar hij heeft indertijd ook tegen zijn opdrachtgevers gezegd dat Bali niet de juiste plek was voor een aanslag. Hij is namelijk een terrorist die gelooft in de jihad tegen uniformen, meent voormalig terrorist en vriend Nasir Abas: ‘Als hij echt aanslagen in Indonesië had willen plegen, had hij dat heus wel vaker gedaan.’
Umar Patek werd in januari gearresteerd in Pakistan, waar hij in hetzelfde dorp woonde als Osama bin Laden. Hij was onderweg naar zijn volgende stop: Afghanistan. Voor zijn jihad tegen Amerikaanse soldaten.