Het huidige ministerie zegt dat het inbouwen van de ruïnes ze juist zal beschermen tegen erosie en verklaarde snel dat de eerste twee verdiepingen een museum zullen worden.

Activisten betwijfelen die goede bedoelingen. ‘Ik vind het moeilijk te geloven dat het publiek toegang zal krijgen tot een privé-gebouw’, zei Pascale Ingea, president van de Associatie voor de Bescherming van het Libanese Erfgoed.

De drie oud-ministers van Cultuur hebben zich inmiddels uitgesproken tegen de ontbinding van hun beslissing en ook lokale parlementsleden kondigden hun afkeer aan. De grote vraag is waarom de beslissing is teruggedraaid; wat is het politieke gewin? Een populaire theorie is dat minister van Cultuur Gaby Layoun zijn rivaal premier Saad Hariri, wiens huis over de ruïnes uitkijkt, een loer probeert te draaien.

Het is niet voor het eerst dat Libanon waardevol cultureel erfgoed verloren laat gaan. Wat er nog staat na jaren van burgeroorlog werd de afgelopen jaren afgebroken door projectontwikkelaars. Van de 1016 historische gebouwen die in 1995 als historisch erfgoed werden aangeduid, zijn er nu nog maar 250 tot 300 over.

De huidige antiquiteitenwet stamt uit 1933; die beschermt alle ‘producten van menselijke activiteit’ van voor 1700 en doet ze toekomen aan de staat, destijds onder Frans mandaat. Die wet rekent echter niet op de moderne Libanese staat die het erfgoed verspeelt. Sinds 2007 ligt er wetgeving klaar die erfgoed, met name ook historische gebouwen van na 1700, zal beschermen en financieel stimuleert tot behoud en conservatie. Maar het parlement heeft er nog steeds niet over gestemd.

Velen hopen dat dit incident een duwtje in de rug van het parlement is om de wet eindelijk aan te nemen. ‘Ik ben dankbaar dat dit incident een nationaal debat aanzwengelt. Dit is een rode lijn, we willen niet nog meer van onze cultuur en archeologische plaatsen verliezen’, zegt Ingea. ‘We zijn al negentig procent van ons erfgoed kwijt. Laten we, nu er vrede is, redden wat er nog staat.’