‘Hier gaan we niet naartoe’, zegt mijn vriendin. Kom op, we gaan eerst even naar binnen. We komen terecht in een smoezelig verlicht halletje tussen twee elektrische schuifdeuren waar een rij gokkasten schreeuwt om aandacht. Dan, na de tweede schuifdeur, volgt een verrassing. In een moderne ruimte staan tientallen tafels, veel hebben plek voor wel twintig personen. Aan het zwarte plafond hangen lange, sierlijke lampen. Hier en daar zitten plukjes mensen.
In het midden van de ruimte staat een hippe bar met daarachter de baas van vanavond, een jongeman die op een fijne manier autoriteit uitstraalt en wordt omringd door frisse dames. We moeten vooraf 26 euro betalen, zonder dat we ook maar een glaasje water hebben gedronken. Een van de dames brengt ons naar een tafeltje. Naast ons zit een vader met zijn kinderen die zo vaak naar het buffet rennen dat de patatjes en ijsjes er direct weer af getraind worden. Aan de andere kant zit een stel uitbundig hun verliefdheid te vieren.
Het is tijd om te eten. In het drankgedeelte kunnen hele flessen wijn worden gepakt - er is keuze tussen zeker tien varianten. Er zijn flesjes Rivella, talloze biertjes en natuurlijk is er een tap voor allerlei frisdranken. In het buffetgedeelte vind je als eerste de afdeling vette hap. Patat, rijst en gefrituurde garnalen. Daarna komt de sectie redelijk gezond. Bakken vol garnalen, mosselen, rauwe biefstukken en veel meer. Dat eten kan naar twee Chinese jongens worden gebracht. De ene grilt, de andere wokt. Verderop is een afdeling met repen zalm en sushi. ‘Ik heb nog nooit sushi gehad’, roept een hoogblonde vrouw. Naast de sushi ligt fruit. Lychees bijvoorbeeld.
Na amper een uur is het restaurant afgeladen. ‘Net kwam er een groep van achttien mensen zonder reservering. Die konden we nog net plaatsen’, zegt een dame.
Het is niet de enige groep, alle lange tafels zijn bezet. Af en toe heft iemand een verjaardagslied aan, dat vervolgens door de hele tafel uit volle borst wordt meegezongen. Door de akoestiek in deze voormalige discotheek lijkt het of ze voor jou aan het zingen zijn. Er zijn families en stelletjes. Mensen bewegen vrolijk naar het buffet en weer terug.
Iets verderop zit naast een gezelschap van zes kolossaal dikke mannen, die eerst norsig voor zich uitkeken maar steeds vrolijker worden, een gezin, waarvan de forse moeder samen met haar nogal luide zoon wisselend naar het buffet dan wel de gokkasten loopt. De dochter van een jaar of acht blijft non-stop door het restaurant huppelen. De vader hangt in zijn stoel en kijkt ernaar.
Een paar zalmen en wel honderd lychees verder is het genoeg geweest. Voldaan verlaten we het bruisende geheel. Bij de uitgang zijn alle gokkasten bezet. In het fietsenrek staan zes fietsen. ‘Misschien kunnen we hier een keer met mijn ouders naartoe’, zegt mijn vriendin ineens.