Maar in het buurtcafe hoorde ik dat de heer Jorge een losbol zou zijn met een drankrekening bij zijn hofleverancier van wel dertigduzend gulden per jaar. Dat zette me aan het denken.
De heer Jorge zal ook wel eens elders vertoeven, dus voor het gemak reken ik vijftig weken per jaar. Als hij alleen maar wijn drinkt, gemiddeld een tientje per fles, zijn dat drieduizend flessen, zestig in de week. Dan zou hij maagklachten hebben en daar heb ik niemand over gehoord.
Stel, hij drinkt alleen champagne, gemiddeld vijftig gulden per fles. Zeshonderd flessen per jaar, twaalf in de week. Dat is niet zo veel, van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, maar wie lust er nou alleen maar champagne?
Hij drinkt gemengd. ’s Ochtends een beetje champagne, bij de lunch een beetje wijn, ’s middags whisky, bij het eten een beetje wijn, ’s avonds een cognacje.
Bovendien: wie zegt dat hij altijd alleen drinkt? Maar ja, gasten brengen een flesje mee, dus dat valt tegen elkaar weg.
Dertigduizend gulden per jaar, dat is gewoon zeshonderd gulden in de week. Twee flesjes whisky (tachtig), elke dag een flesje wijn (zeventig), vier flessen champagne (tweehonderd), een fles cognac (vijftig), wat bier om het weg te spoelen (vijfentwintig), wat sherry (dertig) - dan ben ik aan 455 gulden samen.
Maar wie zegt dat hij zulke goedkope wijn drinkt? En in een week met veel gasten, wat dan?
Volgens mij leeft hij veel goedkoper dan iemand die elke avond naar Yab Yum gaat.
De hamvraag is: heeft hij voldoende zakgeld om nog een beetje uit te gaan? Dat alleen thuis drinken lijkt me een eenzame belasting.