De solotentoonstelling biedt een nieuwe blik op zijn veelzijdige oeuvre dat nog steeds van grote invloed is op het werk van jongere generaties kunstenaars. De presentatie omvat een ruime selectie schilderijen, tekeningen en gouaches uit de periode 1976 tot en met 1987. 1987 was het jaar waarin Daniëls getroffen werd door een hersenbloeding die hem het werken lange tijd onmogelijk maakte. Sinds 2006 is Daniëls weer actief als kunstenaar. Zijn recente werk wordt in de presentatie opgenomen en speciaal voor deze tentoonstelling maakt Daniëls een wandtekening. Voor het eerst is een groot aantal schetsen en notities uit zijn archieven te zien, welke inzicht geven in het ontstaansproces van zijn werk. In de centrale zaal wordt de presentatie Eindhoven niet Eindhoven. René Daniëls kunst en tegencultuur getoond, die met foto’s, posters, Super-8-films en geluidsfragmenten het werk in de context plaatst van de undergroundcultuur van de jaren zeventig en tachtig. Muziekstromingen zoals punk, new wave en no wave waren in die tijd een belangrijke inspiratiebron voor Daniëls.

De bijbehorende publicatie De woorden staan niet op hun juiste plaats geeft een chronologisch overzicht van zijn werk en persoonlijke geschiedenis, met veel illustraties en oude en nieuwe teksten. De tentoonstelling is te zien in de Oudbouw en wordt op zaterdag 12 mei om 15.30 uur geopend door Manuel Borja-Villel, directeur van het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid, waar de tentoonstelling te zien was van 20 oktober 2011 tot en met 26 maart 2012.

Filmmaker Jan Thijssen realiseerde een documentaire over het leven en werk van Daniëls met de titel Memoires van een vergeetal. Deze beleeft op woensdag 2 mei vanaf 19.45 uur een feestelijke première in het Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven en wordt op 8 mei uitgezonden in het tv-programma Het Uur van de Wolf.

[Persbericht]

Meer informatie op de site van het Van Abbemuseum