Ambiance 8
Bediening 9
Eten 9,5
Celebrityfactor In Lelystad?
Eindoordeel 9

Lelystad, toonbeeld van jaren-zeventig-optimisme gesmoord in troosteloze nieuwbouw, heeft geen gunstige reputatie. Des te verrassender dat we in het Agora Theater (een hip, vrachtcontaineresk ontwerp van Ben van Berkel en UN Studio) een culinaire oase treffen. Het decor bestaat uit een typisch jaren ’00 restaurantinterieur: grijze koordvitrage, zwart-plastic schemerlampen, rood-velours stoelen, lampenkappen in Kill Bill-geel. Ambient jazz klinkt als achtergrondmuziek. Je houdt ervan of niet, maar voor iedereen geldt: wie een avond begint in Applaus loopt het risico niet meer richting de zaal te willen. De kans dat een Hans Liberg-cabaret of de voorstelling Zadelpijn en ander damesleed een onaangenaam einde wordt van een perfect bereid diner is simpelweg te groot.
De vriendelijke chef-kok bezoekt onze tafel himself en vraagt of we ons willen laten verrassen door zijn ‘surprise-menu’. Nou en of wij dat willen! Een glunderende, welingelichte ober komt bij elke gang verhaal brengen: een gekonfijt duivenpootje, tartaar van duurzaam gevangen albacore tonijn met Japanse zeewiersalade en wasabimayonaise (waarvan voortaan graag meer dan een klein likje), lamsrack met eigen jus en dubbelgedopte tuinbonen en schol met venere rijst en truffelsaus. De slotakte was een goed gebrande vanillecrème met huisgedraaid vanille-ijs.
Hoewel de prijzen aan de stevige kant zijn – een fles witte huiswijn doet 27 euro – kunnen we zeggen: een welgemeende ovatie voor Applaus.

Agora Theater, Agorabaan 12, Lelystad. Maandag tot en met zaterdag vanaf 11.00 uur.