Het alfamannetje dat de vrouwtjes pakt, zijn zwakkere broeders kijken toe, sidderend vanaf de lagere regionen onder aan de apenrots – het is nog immer de weg van dier en ook die van mens, zo houdt menig middag-tv-programma en maga zinepsycholoog ons voor. Maar omstreeks de jaren zestig van de vorige eeuw begon het toch echt om te draaien. Dezelfde sukkeltjes die toen nog tezamen klitten onder elkaars be schutting om ervaringen uit te wisselen over de verschillende weerstanden van hun fietsdynamo’s, terwijl hun klasgenoten met meer machismo over het schoolplein raasden, arriveerden twintig jaar later op de schoolreünie in de mooiste Saab of Alfa Romeo. De uitgerangeerde schreeuwers hadden hun Opel Kadett of Ford Taunus nog maar net aan de praat weten te krijgen.

Inmiddels is kennis macht en heeft de moderne machthebber een brilletje, vettig haar en is hij een sociale ramp. In het voorwoord van Geek Chic: The Ultimate Guide to Geek Culture wordt deze geek in verschillende definities gevangen. Geeks hebben kennishonger, ze eten pizza’s en ready-meals, spenderen hun tijd achter computers of kijken Star Trek en goedkope B-films op tv. Op de golven van hun internet connecties zijn ze uit hun holen gesurft. In het moderne communicatietijdperk bepalen geeks de toekomst, want dit is het uitgelezen tijdperk voor mensen die hun hoofd gebruiken om verder te komen en niet hun kracht, uiterlijk of handig sociaal gemanoeuvreer. Met technische revolutie en internet wordt de wereld werkelijk een meritocratie. Vrouwen speelden tussen de geeks tot voor kort nauwelijks een rol. Niet omdat ze geen wiskundesommen zouden kunnen maken – nee, hier geen fantasieën over jagende apen en mannen die beter afstand inschatten – maar omdat geeks bij gebrek aan biceps hun hoofd gebruiken om stoer te doen. En dan je kennis delen met een meisje betekent dat je er snel niet meer mee kunt showen.

Feineman heeft een doelmatig vormgegeven en vermakelijke index opgemaakt van fenomenen uit die geek-cultuur. Van Atari, Apple, Star Trek en de Rubik’s Cube. Van de Moog, The Simpsons, Commodore C64 en Buddy Holly. Hij toont geen enkele schroom in het flink uitspannen van zijn idee, want we komen ook de godin Athene tegen, belangrijke filosofen en uitvinders alsmede koffie en bagels. Bij twijfel heeft Feineman gekozen voor annexatie en zodoende een soort van culturele geschiedenis van de technologische vooruitgang gegeven.

Dit is dé omnibus voor padvinders van de moderne tijd.