Justitie, politie, BVD, tekstanalisten van de Universiteit van Tilburg en speurders van De Telegraaf zijn nu al tien jaar onafgebroken in de weer met een zoektocht naar de breinen achter RaRa. Steevast worden de daders gezocht in autonoom- linkse kring, en telkens belandt men op een dood spoor. Het grote prijsdier van Justitie was Rene R., zonder twijfel een bevlogen idealist met een voorliefde voor het meer spectulaire actiewerk, maar nooit de indruk wekkend van een mastermind van politieke terreur. Dieptepunt was natuurlijk de arrestatie van het Amsterdamse journalistenduo Hans Krikke en Jan Muter. Hun collectief Opstand heeft veel bijgedragen aan de kennis over zwart werk en exploitatie van illegalen bij het Nederlandse bedrijfsleven (inclusief het Lubbers-imperium), maar van enige terroristische sympathieen konden zij nooit worden beschuldigd. Hun aanhouding was het ultieme zwaktebod van een mislukking aan mislukking rijgend justitie-apparaat.
Dat heeft Justitie afgelopen week nu eindelijk ook zelf ingezien. Het gerechtelijk vooronderzoek werd ingetrokken. Terecht eisen Krikke en Muter nu excuses en schadevergoeding. De botte weigering van de Haagse officier Zandbergen om het boetekleed aan te trekken, tekent de fatale combinatie van arrogantie en domheid die het Openbaar Ministerie tentoonspreidt als het gaat om de RaRa-zaak.
RaRa heeft tot nu toe vooral dienst gedaan als excuus om allerlei linkse individuen en groepen in het verdomhoekje te duwen. Het wordt de hoogste tijd dat Justitie die doodlopende weg verlaat. In plaats daarvan doet men er beter aan de these eens te onderzoeken dat veel van RaRa riekt naar provocatieve actie van extreem-rechts. Dat klinkt wat wild, maar in Belgie bleek de linkse terreurgroep CCC uiteindelijk ook een bijkantoor van een ondergronds extreem-rechts netwerk, waaronder bijvoorbeeld ook de Bende van Nijvel viel. Experts maakten in het verleden al melding van opvallende gelijkenissen in de communiques van de CCC en RaRa. In de duistere regionen van de politieke terreur is de grens tussen links en rechts nu eenmaal dun. Het Haagse Openbaar Ministerie zou dat eens moeten uitzoeken. Bijkomend voordeel is dat wereldwinkelmedewerkers en andere orthodoxe voorstanders van linkse solidariteit dan eindelijk weer eens een nachtje rustig kunnen slapen.