De waarheid van Thomas Piketty

Rijk wordt almaar rijker

Deze week in De Groene een special over de Franse econoom Thomas Piketty die in Europa en de Verenigde Staten het debat over ongelijkheid heeft aangejaagd.

Medium hh 22058616

De Engelse vertaling van zijn boek Le capital au XXle siècle sloeg wereldwijd in als een bom. Thomas Piketty voorspelt hierin dat de 21ste eeuw gekenmerkt zal worden door grote ongelijkheid in inkomen en vermogen. De rijken worden slapend rijk, terwijl de rest van de maatschappij het inkomen nauwelijks ziet stijgen.

In deze _Groene-_special komen Piketty’s onderzoeken, analyses en voorstellen aan de orde. Want zijn boek laat zich lezen als een schatkamer van harde feiten over het weefsel van de economie: belastingtarieven, inkomsten, vermogens en rendementen over twee eeuwen. Alles gebaseerd op onderzoek in databases en archieven. Een van zijn conclusies: de opbrengst uit vermogen is in westerse landen bijna altijd hoger dan wat er jaarlijks aan bruto binnenlands product bij komt. De bovenlaag van superrijken die bijna vanzelf nog rijker worden, moet daarom volgens Piketty in een belastingtarief van tachtig procent vallen.

In de Verenigde Staten maakte de Franse econoom een ware triomftocht en zorgde voor felle discussie aan beide zijden van het politieke spectrum. Want de Amerikaanse droom verwees hij nu definitief naar het rijk der fabelen. De Franse econoom kreeg veel kritiek vanwege zijn ingrijpende voorstellen om ongelijkheid aan te pakken, alsook vanwege vermeende fouten in zijn onderzoek, afgelopen weekend aan de orde gesteld door The Financial Times. Komt Piketty’s werk hiermee op losse schroeven te staan? De auteur reageerde laconiek, maar de discussie zal voorlopig voortduren.

Ook Nederland is niet ‘Piketty-proof’ zo blijkt uit verschillende cijfers. Onze inkomensverschillen mogen dan beperkt zijn, de vermogens zijn zeer ongelijk verdeeld. De polder is een stuk minder vlak dan gedacht.

De Groene Piketty-special:

De artikelen zijn direct te lezen voor online abonnees of door aanschaf van een weekabonnement.