Voor musea, galeries en critici is dit evenement een must: de meeste kunstenaars die van de Rijksakademie komen, staat een glansrijke carrière te wachten. De complete vrijheid die het instituut de kunstenaars biedt, levert ook dit jaar kunstwerken op van goede kwaliteit.

In de stallen van de voormalige Kavallerie-kazerne is een aantal prachtige presentaties te zien. Guido van der Werve toont een tweetal films die je confronteren met de nietigheid van de mens. In Everything is going to be alright zie je de kunstenaar kalm voor een ijsbreker uitlopen - een prachtig paradoxaal beeld.

In het atelier ernaast heeft Maze de Boer een spannende opstelling gemaakt: zijn atelier en zijn sponsor dienden als inspiratiebronnen voor zijn schaalmodellen: achter de hekken van de Rijksakademie staan vijf bordeauxrode touringcars opgesteld met de tekst ‘Oostenrijk’.

Wafae Ahalouch el Keriasti heeft in dezelfde stallen haar atelier omgetoverd tot een omgeving waar allerlei elementen uit sprookjes worden getoond. Deze beelden in sober zwart-wit geven de toeschouwer de ruimte om er zelf van alles bij te fantaseren - een verademing in de schreeuwerige hedendaagse beeldcultuur.

Marc Boulos omarmt juist onze beeldcultuur. In zijn film All that is Solid Melts into Air over de Niger Delta wordt op een Hollywood-achtige wijze de politieke situatie in dit gebied zichtbaar. In beeld komen de plaatselijke guerrillastrijders, die maar één manier zien om onder de dagelijkse onderdrukking uit te komen: ‘kill the white!’ Boulos geeft deze mensen de ruimte om hun verhaal te vertellen.

En er is nog veel meer moois te zien; de animatiefilm van Erkka Nissinen, de schilderijen van Pere Llobera, de foto’s van Erik van der Weijde en - op zolder - een installatie van [Persijn Broersen & Margit Lukács](../../../2006/30/InterviewKunstenaarsduoPersijnBroersenenMargitLukaacute%3Bcs/1).

Overigens worden bij binnenkomst plattegronden uitgedeeld. Neem deze mee zodat je niets mist!

www.openateliers.info
www.rijksakademie.nl

Zaterdag 1 en zondag 2 december 2007 van 11.00 uur tot 19.00 uur.

Entrée is €4
Met reductie €3