Download gratis onze RijksOPEN special

RijksakademieOPEN 2016

Een weekend per jaar stelt de Rijksakademie van beeldende kunsten, in 1870 opgericht onder koning Willem III, de Kavallerie-Kazerne aan de Sarphatistraat in Amsterdam open voor bezoek.

De 45 kunstenaars uit binnen- en buitenland die er verblijven, de ‘residents’, presenteren hun werk in de studio’s. Voor velen betekent een periode aan de Rijksakademie een doorbraak naar de (internationale) top – voor het jaar 2017 ontving het instituut ruim veertienhonderd aanmeldingen. Het maakt de RijksakademieOPEN tot een van de hoogtepunten van het jaar: in welke richting gaat de nieuwste kunst? Wat zijn de gedeelde thema’s, op welke tradities wordt teruggegrepen? Welke disciplines mengen zich met elkaar, wordt er eigenlijk nog geschilderd? De technische werkplaatsen zijn volop in beweging.

Tijdens de cultuurbezuinigingen van 2013 werd de Rijksakademie met de helft gekort en een nieuwe bezuiniging dreigt. Onlangs ontving de Rijksakademie de AICA Oorkonde 2016 (Association Internationale des Critiques d’Art). De vakjury roemde ‘de combinatie van professionaliteit op intellectueel en vaktechnisch gebied, de actuele stellingname, en de mix van deelnemers [die] de Rijksakademie [maken] tot een onderscheidend topinstituut en een belangrijke speler in de internationale kunstwereld’. Op 21 november, vlak voor de RijksakademieOPEN, vindt in de Tweede Kamer het finale begrotingsdebat cultuur plaats.

Download hier onze gratis Rijksakademie special:

Medium coverrijks

https://www.groene.nl/campagnes/RijksOPEN

De RijksakademieOPEN, 26 en 27 november; rijksakademie.nl