Aangezien sport niet verbroedert maar integendeel enorme wiggen drijft tussen stammen, volkeren, geslachten, families, naties en kerkgenootschappen zijn er altijd conflicten. En conflicten dienen opgelost te worden, wat inhoudt dat de partijen zich dienen te verzoenen. Want een conflict zonder verzoening, daar hebben de mensen niks aan.

Sport vervult weer eens een voortrekkersrol, heeft een gidsfunctie: de baas van de wereldvoetbalbond Fifa, Sepp Blatter, heeft iets bedacht voor het fameuze conflict van afgelopen zomer tussen Zinedine Zidane en Marco Materazzi. In de WK-finale tussen Frankrijk en Italië kon Zidane, die voortdurend aan zijn shirtje werd getrokken door zijn bewaker Materazzi, uiteindelijk zijn woede niet meer beheersen toen de Italiaan iets diep-beledigends zei over Zidane’s zus. Zizou plantte zijn kalende kop vol in de borst van zijn treiterkop van een tegenstander. Iedereen zag het, ook de scheidsrechter, en Zidane kon vertrekken. Het duurde lang voordat duidelijk werd gemaakt wie precies wat had gezegd. Hier en daar klonk een gemompeld sorry, maar een echte verzoening kwam er niet.

Daarom heeft Blatter nu een verzoeningsbijeenkomst voorgesteld tussen Zidane en Materazzi. Locatie: Robbeneiland, voor de kust van Zuid-Afrika.

De keuze voor Robbeneiland is opmerkelijk: de plek waar een van de weinige mensen wier goedheid buiten kijf staat achttien jaar gevangen werd gehouden vanwege zijn opstandigheid. Nelson Mandela boette op dat eiland voor zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Wil Blatter Zidane en Materazzi een lesje in nederigheid leren? Wil hij laten zien: jongens, denk nu even na. Hier zat Mandela achttien jaar lang opgesloten, en jullie maken elkaar het leven zuur op een voetbalveld – laten we de boel even in proporties blijven zien, ja. Verzoenen met die handel.

Hoe zou dat gaan op Robbeneiland? Zitten Zidane en Materazzi in de cel van Mandela? Met mental coaches en therapeuten en woede-managers en conflictbeheersers om ze heen? ‘Marco, trek jij nu eens een tijdje aan dit shirtje hier. Het staat onder stroom, ja, zodat je begrijpt dat het niet fijn is. En Zinedine, jij moet ondertussen dingen tegen Marco zeggen over zijn moeder. Lelijke dingen. En daarna geef je een kopstoot tegen dit kussen hier, met de foto van je zus erop. Daarna gaan we praten. Gooien we alles eruit.’

Is dit weer een symptoom van versofting en vertrutting in het voetbal? De aandacht voor en ophef over het (k)opstootje was buitenproportioneel. Alsof dat er niet bij hoort, zo’n lekker manlijke overtreding. Niet alleen moeten er eerst straffen worden uitgedeeld, daarna moeten de mannen zich zelfs voor het oog van de wereld verzoenen.

Dat is het. Daar gaat het Blatter om: het oog van de wereld. Hij wil aandacht. Want die ruzie is allang bijgelegd, maar Blatter wil het groots en sensationeel hebben. Hij wil als Clinton in Camp David de onderhandelingen leiden. Om de jeugd het goede voorbeeld te geven. En wellicht denkt hij: hierna is het maar een kleine stap naar verzoening tussen Israël en de Palestijnen.

Of is dit het begin van een nieuwe mediahit die we niet zagen aankomen? Heeft Blatter een lumineus idee gehad en de rechten inmiddels al verkocht aan Joop van den Ende? Wordt het een internationale kijkcijferkraker?

Een kruising tussen Expeditie Robinson en Het spijt me.

Robbeneiland is geen fijne plek om te verblijven. Er leven dan wel vele inheemse vogelsoorten, verder is er niks.

Zidane en Materazzi worden naar Robbeneiland gevlogen voor de verzoening. Als ze zijn uitgestapt zegt Blatter: ‘Zizou, kijk, een mooie inheemse vogel!’ Als Zizou dan kijkt, rent Blatter snel terug naar het vliegtuig en gaat ervandoor. De twee vijanden blijven achter. Zonder eten, zonder dak boven het hoofd. Tot elkaar veroordeeld.

Voordat ze van de schok zijn bekomen, landt er nog een vliegtuig. Gelukkig, denken de mannen, we worden toch weer opgehaald, het was een vergissing.

Het was geen vergissing. Er worden voetballers uit het vliegtuig geduwd. In koppels. Alsof de Ark van Noach wordt uitgeladen. We zien Frank ‘de lama’ Rijkaard, met aan zijn zijde Rudi Völler – we herinneren ons het spuugincident uit 1988. Achter hen komt Patrick Kluivert, geflankeerd door de Belg Staelens – we herinneren ons de rode kaart voor Kluivert (1998) na een lage belediging door de Belg (‘verkrachter!’). Vervolgens Toni Schumacher met Battiston – die na een charge van Schumacher met drie tanden minder het veld af werd gedragen.

Van achter een boom komt een cameraploeg te voorschijn. Het vliegtuig van de Fifa maakt nog een rondje boven Robbeneiland. Sepp Blatter drukt zijn neus tegen het raampje en zwaait enthousiast. ‘En nu verzoenen, hè jongens!’