Het was bij max, ook geen bakermat van kwaliteitsjournalistiek, maar hoewel interviewster Elles de Bruin uiterst persoonlijke vragen bleef stellen werd snel duidelijk dat dat met volledige instemming van Maria Goos gebeurde en dat de kijker zich niet hoefde te generen.

Peter Blok heeft haar twee jaar geleden na een langdurig en gelukkig huwelijk verlaten voor een bekende actrice. Je kunt je tegelijk wel en niet voorstellen wat dat voor iemand, voor haar betekent en ze vond waardig en openhartig woorden die daarover veel duidelijk maakten. Bizar was dat Blok en zijn nieuwe liefde, toen alles nog goed leek, speelden in een comedy geschreven door Goos en Blok samen, Volgens Robert. Waarin hoofdpersoon Robert (Blok) in een midlifecrisis belandt en zijn huwelijk op het spel zet. De fictie ging de werkelijkheid vooruit of riep die op. De serie werd zo geslaagd bevonden dat een vervolg werd gepland.

Maar toen gooide Het Leven dus roet in de fictie. Wat heeft dat met een seizoensvooruitblik van doen? Welnu, de Vara kondigt een nieuwe comedyreeks van Maria Goos aan: Volgens Jacqueline. De gebeurtenissen zoals gezien door Roberts vrouw. En neem van mij aan dat het geen sensatiezucht is die mij buitengewoon nieuwsgierig maakt naar het resultaat. Het is omdat Maria Goos een prachtig oeuvre heeft opgebouwd en dat ze tot de absolute top van onze scenaristen behoort. Het is omdat Volgens Robert een van haar beste producties was en een geweldige comedy. Ik noemde het ‘een onorthodox blijspel dat om te lachen is en tegelijk wrang; dat werkt met stereotypering maar toch gaat om mensen van vlees en bloed; dat soms het gevoel geeft van “net echt” terwijl de realiteit aan alle kanten onderuit wordt gehaald’. Een vervolg is gewaagd en beladen. Maar wekt hoge verwachtingen. Hopen wij op een nieuw juweel van de koningin van de dialogen, Maria Goos.

Maria Goos (scenario), Johan Timmers (regie), Volgens Jacqueline, acht delen, Vara, vanaf maandag 9 november, NPO 2, 21.25 uur. Het interview met Goos te zien op Uitzending gemist, MAX, Recht van spreken, woensdag 15 juli 2015