‘I want to be plastic too, less like me and more like you!’ zingt Stereo Total-zangeres Françoise Cactus over scheurende gitaren in Plastic, een ‘ode’ aan de plastische chirurgie. De band is moeilijk te plaatsen: te melig om serieus genomen te worden als Alternatieve Popgroep, te poppy voor een rockband, te rock-’n-roll voor de mainstream. Zelf lijkt het Frans-Duitse duo (standplaats Berlijn) daar allerminst mee te zitten. Ze timmeren al twaalf jaar vrolijk aan de weg. Onlangs verscheen hun zevende plaat, Paris-Berlin. Stereo Total bestaat uit Françoise Cactus (echte naam: Françoise Van Hove), die opgroeide in de Bourgogne, en Brezel Göring (Friedrich Ziegler), afkomstig uit ‘een grijzig plaatsje in Oost-Duitsland waar alle straten doodlopen’. In 1993 ontmoeten ze elkaar bij een bakker in Berlijn. Ze blijken een voorkeur te delen voor Serge Gainsbourg. Cactus zit dan nog in de meidenrockband Lolita’s en Göring speelt in de Sigmund Freud Experience, maar beide projecten lopen op hun einde en ze besluiten samen muziek op te nemen. Cactus zingt en drumt, Göring zingt, speelt gitaar en synthesizer en hanteert de sampler. Stereo Total’s eerste opname ontstaat spontaan, in de keuken van Big Star-legende Alex Chilton in New Orleans. Het resultaat is de EP Allô, j’écoute (1995), met Chilton op drums. In 1996 verschijnt hun eerste album Oh Ah op het Berlijnse label Little Teddy Recordings. Daarna wordt de overstap gemaakt naar het befaamde Bungalow-label en sinds 2005 brengt Disko B hun cd’s uit.

Het geluid van Stereo Total klinkt als rock-’n-roll gemaakt op speelgoedinstrumenten, met veel herhalingen en gebliep. Het duo werkt graag met zelfgebouwde gitaren en logge, goedkope elektronica. Maar er zijn ook elementen van pop en chanson. Met name Göring heeft een fluweelzachte stem waarmee hij fijn kan croonen. Cactus haakt in op meisjespop à la Vanessa Paradis met kindvrouwstemmetje en quasi-onschuldige teksten, maar ze kan ook schreeuwend de rockbitch uithangen of robotachtig koel zijn.

Veel aan Stereo Total is een knipoog naar Gainsbourg, van Görings morsige look tot de erotisch geladen teksten (één van hun bekendste nummers, L’Amour à Trois/Liebe zu Dritt, doet Gainsbourgs hit Je t’aime (moi non plus) dunnetjes over, compleet met ingeblikt gekreun). Maar ook het nihilisme en het pop-art-achtige geflirt met commercie en consumptiemaatschappij van Gainsbourg zijn hun niet vreemd. Met Paris-Berlin heeft Stereo Total haar meest toegankelijke plaat gemaakt. De liedjes zijn melodieuzer, er klinkt minder gebliep en de gitaren zijn steviger. Het belooft veel goeds voor straks in Paradiso.

Bestel online>>

Stereo Total treedt 12 december op in Paradiso in Amsterdam