Suceava – Aan de grootste grensovergang in het noorden van het land, Siret, zo’n dertig kilometer van provinciehoofdstad Suceava, vormen zich al dagen lange rijen. Olga, een jonge vrouw uit de Zuid-Oekraïense stad Chernitsvi, heeft samen met haar vriendin twaalf uur met haar auto in de file gestaan voordat ze om 09:15 uur aan de Roemeense kant door de douane komt. Ondanks de lange nacht, is ze lovend over de Roemeense douane. ‘Ze waren zo vriendelijk en toch kordaat. Het ging ontzettend snel toen we eenmaal door de Oekraïense douane waren’, vertelt ze geëmotioneerd.
Suceava was vorig jaar nog het ‘Lombardije’ van Roemenië, met coronabesmettingen en -doden die hun weerga niet kenden in Europa. Nu is het een belangrijke vluchtroute voor duizenden in het zuiden van Oekraïne, nadat president Poetin op donderdag Russische troepen opdracht gaf Oekraïne aan te vallen.
Eenmaal op Roemeens grondgebied worden Olga en andere vluchtelingen verwelkomd door vrijwilligers die soep en brood verstrekken, dekens, eerste hulp. Sommigen delen zelfs speelgoed uit aan de kinderen die meelopen. Er zijn vele hulporganisaties actief, de vrijwilligers lopen elkaar soms in de weg op de smalle tweebaansweg die naar de grens leidt, zo overweldigend is de steun van de lokale bevolking.
Het zijn voornamelijk vrouwen en kinderen die hier aankomen. Mannen in de leeftijd van achttien tot zestig jaar mogen sinds zaterdagavond Oekraïne niet meer verlaten vanwege de algehele mobilisatie. Velen komen per auto, ongeveer de helft te voet. Inmiddels komen er dagelijks steeds meer Oekraïners de grens in Roemenië over. Het aantal vrouwen en kinderen dat te voet oversteekt neemt toe, een indicatie dat meer en meer een doorsnede van de bevolking op de vlucht is. De teller staat inmiddels, na vier dagen, op meer dan zeventigduizend.
De Roemeense autoriteiten hebben inmiddels noodopvang georganiseerd aan de noordelijke grenzen. Zij rekenen op zo’n half miljoen vluchtelingen uit Oekraïne, meldt president Klaus Johannis. Voorlopig wordt er nauwelijks gebruikgemaakt van die faciliteiten. Ook hebben tot nu toe nog geen vijftig Oekraïners asiel aangevraagd. De meesten hebben familie, kennissen waar ze voorlopig terechtkunnen. Roemenië is voornamelijk een transitland. Zoals voor Olga en haar vriendin, die na een nacht in een hotel inmiddels onderweg zijn naar vrienden in Italië.