Romeins zomerfestijn nu al geflopt

Rome – Als keizer Nero op hoge hakken, een glitterjasje over zijn infantiele togajurkje, aan een discodans begint is de verbijstering compleet. De verstarring van het publiek op de ‘senatorentribune’ slaat om in hilariteit. Rockopera Divo Nerone is op de avond van de première al een flop. De regio Lazio heeft er ruim een miljoen euro in gestoken. Vier Oscar-winnaars zijn ingehuurd. Maar ondanks de decors van drievoudig Oscar-winnaar Dante Ferretti en zijn vrouw Francesca Lo Schiavo, de kostuums van Gabriella Pescucci en de muziek van Luis Bacalov (Oscar voor Il Postino), is het spektakel op de Palatijnheuvel te pijnlijk voor woorden.

Vooral de plek maakt het zo erg. Het sanctus sanctorum van de oudheid, ‘de plek waar het allemaal écht is gebeurd!’, de Palatijnheuvel, die rechts uitkijkt op het Colosseum en links over het Forum Romanum. Daar is een mastodontisch podium opgetrokken met een oceaan van stoelen, peperdure zitplaatsen voor drieduizend man, want dit moest hét zomerevenement van Rome 2017 worden. En niemand wist er weer van natuurlijk, behalve de steeds schimmiger opererende minister van Culturele Zaken Dario Franceschini, afstammeling van de in Italië hardnekkig voortlevende communistische bestuurscultuur. Een typische partijridder, Franceschini, die van het beheer van het belangrijkste culturele erfgoed ter wereld nul komma nul begrijpt. Hij werd de afgelopen weken alleen al twee keer teruggefloten door de tar (administratieve hof) van Rome. Nee, hij mocht niet op eigen houtje een ‘holding’ maken van het Colosseum, de Palatijn, Nero’s Domus Aurea en het Forum. De holding was bedoeld om de inkomsten van de grootste toeristische trekpleisters van Rome te onttrekken aan de stadsadministratie en direct naar de staatskassen te laten vloeien. Een ideetje dat niet doorging, net zo min als de benoemingen van buitenlandse directeuren voor de belangrijkste musea van Italië, die door Franceschini persoonlijk via videoconferenties waren geselecteerd. Voor dit soort openbare benoemingen bestaan procedures en Europese normen, die gebaseerd zijn op inzichtelijkheid en objectieve criteria, twee begrippen waar ze in Italië niet erg van houden.

Hoe nu verder met debacle Nero? Er is een imposant openluchttheater gebouwd met een imposant podium. Het geld is al uitgegeven. De bedoeling was dat de rockopera uitverkocht zou zijn tot september. De kaartverkoop staat op bijna nul en de ‘Chinese touroperators’ waarop werd gehoopt hebben zich nog niet gemeld.