De Nationale Opera, Il barbiere di Siviglia © Petrovsky & Ramone / DNO

Misschien is het niet zo origineel als ik ’t meest uitkijk naar wat toch al de grote publiekstrekker van het komende operaseizoen is: Il barbiere di Siviglia, de briljante en populaire opera buffa van Gioacchino Rossini uit 1816, bij De Nationale Opera. Maar ik heb een excuus. De vorige productie door dno van deze opera stamt uit 1987, nog uit het tijdperk van Jan van Vlijmen, dus van vóór Pierre Audi. Het was de schitterende voorstelling geregisseerd door de Italiaanse schrijver, theatermaker en Nobelprijswinnaar Dario Fo, die toen al niet zo jong meer was. Het is daarom misschien niet te verwonderen dat hij in de driehoek tussen de jonge Rosina, haar minnaar Almaviva en haar oude voogd Dottore Bartolo het accent legde op de zielige oude man die door het jonge paar en de barbier Figaro in alle opzichten voor de gek wordt gehouden. Die was het droevige middelpunt van een feestelijke kermis.

Nu wordt deze opera, gebaseerd op het vlak voor de Franse Revolutie geschreven toneelstuk van Beaumarchais, geënsceneerd door een behoorlijk geëmancipeerde jonge vrouw, Lotte de Beer, en je vraagt je af wat zij met name met de mannelijke personages, inclusief macho Almaviva, slimme Macher Figaro en natuurlijk die oude Bartolo, zal doen. De Beer heeft het in zich om voor verrassingen te zorgen.

Er zijn komend seizoen meer spannende verrassingen bij dno te verwachten, waaronder de nieuwe opera Girls of the Golden West van John Adams en Peter Sellars; Fin de partie naar Beckett, de eerste opera van de 91-jarige Hongaarse componist György Kurtag, en verder nog allerlei muziektheater van onder anderen Vivaldi, Gershwin en Stockhausen.

Meer Vivaldi bij het kleinschaliger werkende gezelschap Opera2day. Dat maakt samen met de Nederlandse Bachvereniging zelfs een spiksplinternieuwe barokopera, gebaseerd op de roemruchte brievenroman Les liaisons dangereuses van Choderlos de Laclos. Daarvoor maken ze gebruik van een aantal van Vivaldi’s opwindendste, maar tamelijk onbekende opera-aria’s. Te zien en te horen vanaf januari 2019.

Vanaf 10 november. Meer informatie en plaatsen: operaballet.nl. ntk.nl/opera2day-vivaldi-dangerous-liaisons