Bureau opgeruimd. Althans, wat dingen weggegooid en wat dingen waarvan je niet direct wist wat je ermee aan moest op een net stapeltje gelegd. Een paar boeken die je bij nader inzien toch maar nooit gaat lezen terug in de kast gezet en met wat geperste lucht het toetsenbord schoongespoten.

Bureaublad opgeruimd. Althans, alle schermafbeeldingen die je de afgelopen maanden maakte in één keer geselecteerd en zonder ze te bekijken naar een mapje met de naam ‘2021’ gesleept. Nog maar twee weken en dan duurt het nog maar vier maanden voordat het 2022 is. 2022!

In februari drukte je degene die je met zachte hand helpt bij je administratieve werkzaamheden op het hart dat je dit jaar sneller zou zijn. Maar een paar weken later al mailde je dat ze misschien toch maar alvast uitstel moest aanvragen – er was wat tussen gekomen. Nu is het half augustus en morgen ga je eindelijk een paar dagen op vakantie – of even doen alsof. Geef toe: nu beginnen aan de administratie zou absoluut gekkenwerk zijn.

De afwas dan? Die moet sowieso gebeuren. Maar dat lijkt juist een goede reden om hem nog even uit te stellen. Dit is het moment om iets te doen waar je op andere momenten maar niet aan toe komt. Dit is het moment om eindelijk één voor één die vijfhonderd tabbladen op je telefoon af te sluiten. Daarmee moet er toch een enorme last van je schouders vallen?

Het kan met één druk op de knop, het apparaat stelt dat regelmatig voor. Maar dat doen alleen psychopaten, toch? Je zou achterblijven met dat onverkwikkelijke gevoel dat je nooit zult weten wat er precies is verdwenen en of er iets is wat je zou moeten missen. Zo’n vormloos gat dat zich nooit laat vullen, zo’n gat dat zich alleen laat vergeten.

Het kan met één druk op de knop. Maar dat doen alleen psychopaten, toch?

Daar ga je. Een oud artikel uit de LA Times: ‘The Soviets have left Afghanistan, making the collapse of the besieged puppet regime in Kabul just a matter of time, by Ashraf Ghani’. Een kersvers bericht van Al Jazeera: ‘Afghan President Ghani flees country as Taliban enters Kabul’.

Contactinformatie van de afdeling diëtetiek van het ziekenhuis, opgezocht omdat het beloofde astronautenvoedsel voor de eenjarige die maar niet genoeg wil aankomen niet was bezorgd. Roberto Saviano die Nederland het rottende hart van Europa noemde. Wat bedoelde Tony Soprano ook al weer als hij het had over ‘gabagool’? ‘Words that mean nothing.’

‘Et voilà: de moderniteit’: een artikel uit 2001 waarin Luuk van Middelaar, ‘de wonderboy van de Nederlandse filosofie’, door Parijs fietste en oreerde over Afghanistan, de goede kanten van het kolonialisme en het reflexmatige anti-Amerikanisme onder Franse intellectuelen. Terwijl je wenkbrauwen je voorhoofd proberen over te steken lees je: ‘De grote politieke vraag is: kun je de mensenrechten over de wereld verspreiden zonder een Napoleon? Nee dus. Wie politiek denkt weet dat het Goede niet vanzelf komt. Daar is wellicht een leger voor nodig. Een Napoleon. Of een George W. Bush. Wie mensenrechten wil moet daar een prijs voor betalen. Wat we Napoleon kwalijk kunnen nemen, is niet dat hij geweld gebruikte, maar dat hij niet ver genoeg is gegaan. En om de parallel door te trekken: wat we moeten hopen, is dat Bush zijn werk wél grondig zal afmaken. Dat hij Afghanistan met bommen en overvloed de moderniteit zal binnenslepen.’

Je oog blijft hangen bij een fragment waarin Van Middelaar instemmend een Marokkaanse schrijver citeert die pleit voor ‘het opschonen, aanpassen en opnieuw uitwerken van alle schoolboeken; met name moeten we het onderliggende racisme eruit bannen, evenals de ideologische propaganda, het tendentieuze religieuze discours, en de talloze voorbeelden die de minderwaardigheid van de vrouw en de minachting voor de rede in de kindergeest inprenten’.

Een heleboel tabbladen over Operation Cyclone, het CIA-programma dat erop gericht was de Afghaanse moedjahedien bij te staan in hun strijd tegen de Sovjet-Unie. Een kort berichtje uit The Washington Post over de miljoenen dollars die Amerika in de jaren tachtig had uitgegeven aan schoolboeken waarin een militant islamisme werd gepredikt en geweld werd aangemoedigd: ‘The primers (…) have served since then as the Afghan school system’s core curriculum. Even the Taliban used the American-produced books, though the radical movement scratched out human faces in keeping with its strict fundamentalist code.’

Hup, weg ermee. ‘Mexican Woman painter – google zoeken’. ‘Words that mean nothing’. ‘Camiel Eurlings huiselijk geweld – google zoeken’. ‘She was just a dumb cat – and I loved her’. NRC: ‘Hoe het kabinet zich toch weer door het coronavirus liet overvallen’. Wikipedia: ‘Een samenzwering van idioten’. ‘Europe’s Famed Bog Bodies Are Starting to Reveal Their Secrets’. ‘De theorie van de verzonnen Middeleeuwen of (in het Duits) Erfundenes Mittelalter (ook wel Fantoomtijd-theorie genoemd) houdt in dat…’ ‘Classic Italian risotto with strawberry & balsamic’. ‘Frank de Boer frons – google zoeken’. ‘ANTIFA leader: On November 4th (…) Millions of antifa supersoldiers will behead all white parents and small business owners.’ ‘Slag bij Lepanto – Wikipedia’. ‘Giant Lego Figure Human Size – google zoeken’. ‘Remembering Janet Malcolm’. ‘Richie Aprile – google zoeken.’ ‘How to revive a sourdough starter’. Trouw: ‘Rechter: Rutte zette aan tot rassendiscriminatie’. AD: ‘Jan streed jarenlang tegen onbewaakte spoorwegovergang, dinsdag werd zijn vrouw gegrepen door een trein’. ‘Nicola Murray – google zoeken’. ‘Brazil is sliding into techno-authoritarianism – MIT Technology’. ‘Synoniemen van regressie’. Words that mean nothing.’