#2

Routekaart

In de weken voor de Tweede Kamerverkiezingen zal Aukje van Roessel bloggen over de campagne, die in deze tijden van corona goeddeels digitaal zal zijn. Aflevering 2: de routekaart voor de verkiezingen.

Ietwat ten einde raad meld ik me dan maar aan bij Mark mail. Ik ben op internet aan het zoeken waar in deze coronatijd online verkiezingsdebatten met politici te volgen zijn. Zodat als het ware een routekaart voor handen is tot 17 maart, de dag van de landelijke verkiezingen. Een dergelijke, handige routekaart ontbreekt echter niet alleen, zelfs met veel moeite is die niet samen te stellen.

Daarom mijn aanmelding bij Mark mail zodat ik dan hopelijk kan volgen wat de VVD-lijsttrekker de komende weken zoal gaat doen. Welhaast per ommegaande komt er een mailtje terug. ‘Wat leuk dat jij de komende tijd graag op de hoogte blijft…’, zo begint het antwoord veelbelovend. Maar dan komt de domper die je wist dat zou komen. ‘Omdat we momenteel in een moeilijke fase zitten met het virus, zullen de e-mails van Mark de komende tijd vooral over de actualiteit gaan. Want dat is wat nu al zijn focus en aandacht vraagt.’ Was getekend: Team Mark.

Tja, VVD-lijsttrekker Mark Rutte had al een tijdje geleden laten weten niet echt campagne te gaan voeren. Rutte heeft tenslotte als minister-president zijn eigen tv-momentjes, de corona-persconferenties. Als Team Mark mij via de mail welkom heet, ziet het er naar uit dat die eerste persconferentie op dinsdagavond 23 februari zal gaan over het al dan niet loslaten van de avondklok.

Maar nog geen uur later breekt in Den Haag paniek uit. De rechter sabelt de avondklok neer in een rechtszaak aangespannen door Viruswaarheid. Er volgt een dag die soms lijkt op een klucht. Met een ingelaste persconferentie van Rutte en minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus, een kort geding en een wrakingsactie. Met tenslotte de uitspraak dat de avondklok in ieder geval blijft totdat vrijdag de rechter uitspraak heeft gedaan in het hoger beroep dat de staat heeft aangespannen. Team Mark houdt zich stil. Tenslotte is dit nu even geen verkiezingsonderwerp voor lijsttrekker Mark, maar een zaak van het hele kabinet onder leiding van minister-president Mark.

In de tussentijd gaat het geworstel met mijn gedroomde routekaart door. Als je bijvoorbeeld op de website van GroenLinks wilt kijken waar Jesse Klaver of de nummer twee, Corinne Ellemeet, dezer weken te vinden zijn, staat er op de agenda: Op dit moment hebben wij geen geplande activiteiten. Ook bij de PvdA is het een zoekplaatje. Dus probeer ik het via het twitter- en facebook-account van lijsttrekker Lilianne Ploumen. Dat kan, maar ik weiger om zelf een facebookaccount aan te maken. Er zijn grenzen. En op twitter wil ik ook niet.

In de laatste dagen voor het huidige verkiezingsreces was ik al eens in gesprek gegaan met Kamerleden en perswoordvoerders over deze vreemde verkiezingstijd. Veel gaat dit jaar online, dus niet met bijeenkomsten in zaaltjes met een biertje na. Bij menige fractie leefde de hoop dat ze online juist meer bezoekers zouden trekken dan voorheen in de zaaltjes. Het klonk zelfs als het ei van Columbus.

Maar waarop baseren ze die hoop als kiezers niet weten wanneer en waar die online-bijeenkomsten zijn? De leden van de eigen parochie, die weten het wel, maar daar zal hun hoop toch niet op gevestigd zijn?

Toen ik hierover mopperde tegen een Kamerlid, was het antwoord dat zijn partij die service toch echt niet ging leveren. Pardon? Vragen jullie nu van de kiezer om in de krochten van internet op zoek te gaan naar debatten waar dan ook in het land? Wat heb je er dan aan dat je wel weet dat Jesse Klaver in zijn huis een heuse studio heeft, zodat het er online professioneel uitziet. Maar je dus niet weet wanneer je hem een keer vanuit die thuisstudio in debat kan zien gaan.

Het was bijna een zegen dat de leden van de onderwijsbond Abop niet in debat wilden gaan met PVV-Kamerlid Harm Beertema. Ook al deugt het uit democratisch oogpunt niet. De Abop gelastte het debat vanwege die ledenopstand af en dat was nieuws! Gelukkig werd ook breed uitgemeten dat debatcentrum De Balie het onderwijsdebat toch liet doorgaan. Dus heb ik daar dinsdagavond online naar geluisterd. Vergeleken bij de argumentatie in de rechtbank over de avondklok was het een verademing.

Maar terug naar de routekaart. Ook de gebruikelijke verkiezingsdebatten op radio en tv zijn niet makkelijk te vinden. Zet echter wel alvast in de agenda op zondag 28 februari, het RTL Verkiezingsdebat. Met zes partijen, VVD, PVV, CDA, GroenLinks, D66 en SP. Niet de PvdA dus. RTL hanteert al jaren de regel dat het huidige aantal zetels én de stand in de peilingen van afgelopen weekeinde de deelname bepaalt, de zes grootsten zijn dan uitverkoren. Het zal de eerste keer zijn dat CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra en D66-lijsttrekker Sigrid Kaag in debat gaan met een aantal van hun opponenten. Ik ben benieuwd of Team Mark mij op de hoogte brengt van dit tv-optreden van hun lijsttrekker.