Luitenant-generaal Ganejev van het ministerie voor de Noodtoestand, de uit de kluiten gewassen Bescherming Bevolking (BB) van Rusland, kan twee dingen tegelijk. Afgelopen maandag zat hij in zijn kamer op het departement een sollicitatiegesprek te voeren en tegelijkertijd een spelletje patience te spelen tegen zijn computer. Maar de derde taak, die hem rond zes uur ten deel viel, was te veel. Een tiental mannen van de antiterreurbrigade Alfa bestormde zijn kamer en sleurde Ganejev uit zijn leren fauteuil. «Dolle honden. Ik ga meteen de minister bellen», probeerde de BB-generaal. «Niet nodig. Bel liever een advocaat», antwoordde de commandant van Alfa. Zijn mannen onderzochten intussen het kantoor. En vonden genoeg van hun gading: een Makarov-pistool, vijftigduizend dollar in de kluis en tienduizend dollar in de zakken van Ganejev, naar eigen zeggen bedoeld om een auto te kopen. Ganejev was niet de enige die deze zomer moet doorkomen in de Lefor tovo-gevangenis.

Wat is er aan de hand? De verkiezingscampagnes in Rusland zijn begonnen. In december wordt een nieuw Staatsdoema gekozen. In maart volgend jaar staat de herverkiezing van president Poetin op de rol. Waar is het startschot gevallen? Op de hoofdkwartieren van de «gewapende machten» in Moskou.

Het zat er aan te komen. President Poetin is bezig zijn uitgangsposities te verbeteren. Poetin uit openlijke kritiek op zijn premier. Al drie jaar houdt hij hem de hand boven het hoofd. Nu laat hij hem bungelen als kop van Jut, de klassieke functie van de eerste minister in Rusland. Poetin zit met de handen over elkaar als de faillissementskamer van een rechtbank een klein commercieel televisiestation laat sluiten.

Maar het echte campagnewerk speelt zich af in (para)militaire «organen» van de macht. Daar is het aantal «vallende sterren» amper nog te tellen. Bij de geheime dienst FSB zijn de afgelopen maanden 136 oversten met «pensioen» gegaan. Deze vervroegde uittreding werd nog niet aan de grote klok gehangen. En nu zijn de agenten van de BB en de politie aan de beurt.

«Weerwolven in epauletten», heet de operatie. De weerwolven zijn corrupte dienders en andere geüniformeerde gezagsdragers die hun soldij opkrikken met het incasseren van protectiegeld, valse vergunningen, steekpenningen en eigenmachtige schikkingen. Ze bestaan al decennia. Na de ontmanteling van de Sovjet-Unie hebben ze zich bijna geprivatiseerd. De autoriteiten gedoogden ze én verdienden geld aan ze. Maar nu de verkiezingen in aantocht zijn, is sanering geboden. Die zuiveringscam pagne zal doorgaan tot de verkiezingscampagne. In de woorden van voormalig persvoorlichter Michailov van FSB: «Tot 25 procent van het apparaat is het een gewone zuivering. Boven 25 procent is het een grote zuivering. Want je kunt de politie tot de laatste man zuiveren.»