Vilnius – Dat het met de relatie tussen Litouwen (en de andere twee Baltische republieken) en Rusland niet bijster goed gesteld is, behoeft nauwelijks nog toelichting. De sovjetbezetting blijft een open, etterende wond en sinds Vladimir Poetins militaire avonturen in Georgië en Oekraïne is Litouwen extra op zijn qui-vive wat betreft het Rusijos imperializmas.

Alleen grijpt de regering nu naar een rigoureus middel om de afkeer van dat ‘imperialisme’ kracht bij te zetten. Ze maakte bekend dat Russische zangers en artiesten die op de door Rusland geannexeerde Krim hebben opgetreden niet langer welkom zijn in Litouwen, en al helemaal niet als ze het stillen van de gebiedshonger van het Kremlin hebben goedgepraat. Het eerste ‘slachtoffer’ van de kersverse bepaling is Filipp Kirkorov, de trotse vertolker van het meezing-genre dat in menige taxi in ex-sovjetrepublieken uit de speakers dreunt.

Kirkorov, die Litouwen voor de duur van vijf jaar niet mag betreden, zou in juni concerten geven in Vilnius en de havenstad Klaipeda. Voor Maria Zakharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, reden om te lamenteren dat ‘gewetenloze Litouwse politici cultuur inzetten om de welwillende houding van de Litouwse burgers jegens ons land te vernietigen’. Nu zal niet iedere Kirkorov-fan in Litouwen overlopen van sympathie voor Poetin-Rusland, maar er klinken her en der wel degelijk twijfels over het nut van de maatregel.

‘Is ergens optreden hetzelfde als een politiek signaal afgeven? Heeft Kirkorov dan expliciet gezegd dat hij de Krim-annexatie steunt?’ vraagt een Vilniuse sound engineer en muziekproducent zich af. ‘Hij heeft hier wel vaker opgetreden. Maakt hij daarmee dan ook kenbaar dat hij onze onafhankelijkheid van Rusland steunt? Zijn muziek is troep, maar is niet politiek. Zolang hij tijdens concerten geen propaganda bedrijft, zie ik de noodzaak niet om hem persona non grata te verklaren.’ Ramūnas Zilnys, een muziekjournalist, sloot zich daar op LRT Radijas bij aan: ‘Als je in Rusland wilt doorbreken, moet je af en toe de indruk wekken dat je de besluiten van het regime bijvalt.’

Een hoge ambtenaar van het ministerie van Defensie toonde zich, in dezelfde uitzending, niet bepaald onder de indruk van dergelijke relativeringen: ‘Rusland gebruikt cultuur al sinds de dagen van Catharina de Grote voor propaganda. We hebben meer zelfrespect nodig.’ Overigens blijkt een evenementenbureau dat Kirkorov eerder had geboekt corona-steun van de overheid te hebben ontvangen.