Het werkelijke gevaar, meent men in Saksen, komt niet van rechts maar nog altijd van links. Dat valt onder meer te concluderen uit de hardnekkigheid waarmee het Openbaar Ministerie in Saksen probeert de antifascistische dominee Lothar König veroordeeld te krijgen, die in februari 2011 tijdens een demonstratie tegen een neo­nazistische manifestatie linkse demonstranten tot geweld tegen de politie zou hebben aangezet.

Het lijkt erop dat de Saksische inlichtingen- en opsporingsdiensten de les uit het recente verleden niet willen leren. De Saksische geheime dienst was nota bene de eerste die de nsu op de hielen zat, nog vóór ze een moord had gepleegd. Ze heeft in het jaar 2000 zelfs telefoons afgetapt om de drie voortvluchtige nsu’ers en hun helpers te lokaliseren. Om onduidelijke redenen werd de opsporingsactie afgeblazen, wat de nsu de gelegenheid bood haar moordserie te beginnen. Een onderzoekscommissie van het Saksische parlement heeft de falende geheime dienst daarvoor berispt. De verantwoordelijke chef van dienst werd per ommegaande ontslagen.

De demonstraties in februari 2011, toen antifascisten de herdenking door neonazi’s van het geallieerde bombardement op Dresden in februari 1945 wilden verhinderen, waren al eerder in opspraak. In de dagen ervóór had de politie de gegevens van miljoenen telefoongesprekken verzameld, vooral van linkse groepen, maar ook van journalisten en onschuldige burgers. Die afluisteractie is destijds door de rechter veroordeeld vanwege de buitenproportionele inbreuk op de privacy. De hoofdcommissaris van politie moest toen zijn biezen pakken. De politie lijkt nu wraak te willen nemen door een prominente anti­fascist voor de rechter te slepen. Maar een blunder gooide begin deze maand roet in het eten.

Om te bewijzen dat dominee König vanuit zijn Volkswagenbusje per megafoon zou hebben opgeroepen de politie ‘onder stenen te begraven’, toonde de officier van justitie enkele video-opnamen. Königs verdedigers lieten daarop andere opnamen zien, die een totaal ander beeld schetsen. Ze beschuldigden de politie van het manipuleren van videobeelden.

De rechter schorste het proces om de tweehonderd uur video-opnamen, die nu bij de rechtbank liggen, door deskundigen te laten doorspitten. De dominee is nog steeds een vrij man. Tot de rechter de zaak voorgoed seponeert en de Saksische politie weer een schandaal rijker is.