Inmiddels is de rek eruit. Sarkozy werd verlaten door zijn vrouw en kreeg vervolgens een relatie met voormalig model en chansonnière Carla Bruni, een relatie die zo groot in de media kwam dat het al zijn andere werkzaamheden overvleugelde. Het gevolg: Sarkozy’s approval ratings kelderden. Had hij aan het begin van zijn presidentschap de steun van meer dan zestig procent, inmiddels denkt nog maar veertig procent van de Fransen dat hij zijn baan goed doet.

Nu is er een nieuw incident. Het afgelopen weekend raakte Sarkozy nog maar eens in opspraak toen hij bij een landbouwbeurs ruzie kreeg met een burger. Sarkozy wilde de man een hand geven, maar de man wilde er niets van hebben. ‘Raak me niet aan’, brieste hij. Waarop de president vrolijk bleef lachen en door zijn tanden heen siste: ‘Lazer dan op, klootzak.’

Dit alles voor lopende camera’s – een instant hit in Frankrijk. Zondag was de video op de website van de krant Le Parisien al meer dan 300.000 keer bekeken; maandag had het filmpje op YouTube al bijna een miljoen kijkers. Van alle kanten krijgt Sarkozy nu kritiek – opmerkelijk, want in de race naar het presidentschap won hij juist stemmen door de jongeren in banlieues vlijmscherp af te serveren – ‘tuig’ noemde hij ze – en kort na zijn aantreden ging hij vergelijkbaar hard in op de stakende vakbonden. Hoe zullen Sarko’s approval ratings nu reageren?