De Groene Live #26: Strijd om de ziel van Amerika. Kijk woensdag om 20.30 naar de live-uitzending. Meer informatie

Sarkozy ‘schrijft’ zijn tweede bestseller

Parijs – ‘Tijdens de lockdown ben ik achter mijn werktafel gaan zitten en is het boek als vanzelf ontstaan.’ Volgens de altijd hyperactieve oud-president Nicolas Sarkozy had het schrijven van zijn onlangs verschenen politieke autobiografie Le Temps des tempêtes hem niet veel moeite gekost. Maar hoe energiek de bij de rechtse Les Républicains nog altijd geliefde ‘Sarko’ ook is, in twee maanden tijd een autobiografie schrijven van ruim vijfhonderd pagina’s lijkt onwaarschijnlijk. Aangenomen wordt dat hij een nègre, de Franse reguliere vertaling van ghostwriter, moet hebben ingeschakeld. En dan gaat het in ‘Deel I’ van Stormachtige tijden alleen nog maar om de eerste twee jaar van zijn presidentschap.

Sarkozy verhaalt over de turbulentie in zijn persoonlijke leven, waaronder zijn scheiding en zijn nieuwe liefde, het Italiaanse fotomodel en zangeres Carla Bruni. Wat betreft de internationale politiek koestert hij zijn ontmoetingen met Angela Merkel: ‘onverwoestbaar’ en tegelijk ‘gevoelig’. Zichtbaar bewogen gaf ze hem een dvd van Das Leben der Anderen: over het leven in de voormalige ddr: ‘Zo was ook mijn leven.’ Met haar heeft hij naar eigen zeggen het aanvankelijke Franse ‘nee’ tegen Europa, met het Verdrag van Lissabon in 2009, omgebogen tot een ‘ja’, zij het tot onvrede van vele Fransen. Hij is trots op zijn politieke keuzes tijdens de financiële crisis van 2008 en heeft zelfs, al is het bescheiden, enige zelfkritiek. Tijdens een landbouwtentoonstelling weigerde een boer zijn hand en riep ‘Je maakt me vuil’, waarop hij zich ‘zeer onpresidentieel’ liet ontvallen: ‘Donder op, eikel.’

Als kind hield hij al van de storm, schrijft hij: ‘Ik hield van dingen waar ik bang voor was. Hoe vaak heb ik niet de adrenaline van een crisis gevreesd en tegelijkertijd opgezocht?’ Volgens ingewijden wil Sarkozy zich dolgraag opnieuw kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen van 2022. Zelf ontkent hij die ambitie, maar ‘een tijger zul je niet leren vegetariër te worden’, verklaarde een voormalig adviseur ooit. Vooralsnog wacht hem dit najaar een proces wegens corruptie tijdens zijn regeerperiode. Le Temps des tempêtes stond na verschijning eind juli drie weken op één op de bestsellerlijst. Zijn vorig jaar verschenen verslag van zijn politieke carrière tot zijn presidentschap, Passions, gold met 250.000 verkochte exemplaren als het best verkochte politieke boek in de Franse geschiedenis. Le Temps des tempêtes lijkt met reeds 215.000 verkochte exemplaren dat succes te evenaren.