Berlijn - De T-shirts zijn al verkrijgbaar in de webshop: ‘Geert Wilders. Berlin. 2. Oktober 2010’. Een dag voor de viering van de hereniging tussen Oost en West zal de Nederlandse politicus zijn geloofsgenoten in het Duits toespreken, meldt de populaire anti-islamitische weblog Politically Incorrect.
Het bezoek aan Duitsland maakt deel uit van Wilders’ streven naar een rechts-populistische Internationale, de ‘Geert Wilders International Freedom Alliance’. Een probleempje: het schort vooralsnog aan een krachtige Duitse zusterpartij. Alle pogingen een alternatief ter rechterzijde van de christen-democratische CDU op te bouwen, van de partij van ‘Richter Gnadenlos’ Ronald Schill tot de nieuwste splinter ‘Pro Deutschland’, lijken gedoemd te mislukken.
Daarin kan snel verandering komen, nu het debat om de provocerende anti-islamitische stellingen van Thilo Sarrazin voortwoedt. Uit een peiling in opdracht van Bild am Sonntag blijkt dat achttien procent van de Duitsers zich kan voorstellen op een ‘Sarrazin-partij’ te stemmen.
Medeschuldig aan dat gat op rechts is volgens politicologen Angela Merkel. De volgens critici ‘sociaal-democratische’ bondskanselier wist dit jaar ook haar laatste rechtse partijconcurrenten op een zijspoor te rangeren. Roland Koch, minister-president van Hessen en voorstander van zero tolerance, stapte onlangs over van de politiek naar het bedrijfsleven. Zijn collega in de deelstaat Nedersaksen Christian Wulff is weggepromoveerd tot president. Conservatief Günther Oettinger kreeg een enkeltje Brussel en werd eurocommissaris. Op alle belangrijke posities in de partij zitten inmiddels Merkel-getrouwen, christen-democraten die liever praten over duurzame energie en goede kinderopvang dan onveiligheid op straat.
Wat slimme machtspolitiek leek, dreigt een pyrrusoverwinning te worden. Zonder rechtse rouwdouwers heeft Merkels partij de conservatieve kiezer weinig te bieden. Hoezeer de angst voor een Duitse PVV erin zit bij de CDU blijkt uit de felle reacties op Sarrazin. ‘Ik zou me schamen als een lid van mijn partij zulke dingen zou zeggen’, liet minister Wolfgang Schäuble van Financiën weten in een gesprek met buitenlandse journalisten, waarbij hij en passant ook de vloer aanveegde met Wilders. Merkel toonde zich al even verontwaardigd over Sarrazins boek.
Maar schijn bedriegt. Het afgelopen weekeinde sprak minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zich ineens uit voor een hardere aanpak van migranten die weigeren in te burgeren. Een prominente partijgenoot pleitte ervoor de ouders van allochtone spijbelaars te korten op hun uitkering.
En Sarrazin zelf? Die zegt het integratiedebat te willen voeren waar het hoort, in zijn eigen SPD. Ook al willen de sociaal-democraten hem royeren, zelf ziet Sarrazin vooralsnog geen enkele reden om op te stappen. De geschrokken CDU krijgt nog even de tijd het verbleekte rechtse profiel op te poetsen.

Lees ook:

Help, we worden dom!
Migranten als economische eenheden
KOEN HAEGENS

‘Amerika importeert intelligentie, wij het omgekeerde’
De aanjager van het Duitse integratiedebat
Koen Haegens