Savile’s zondebokken

LondenKeep Ken and Corrie On. Zo bracht The Sun vrijdag het nieuws dat Bill Roache was vrijgesproken, de 81 jaar oude acteur die Ken Barlow speelt in de eeuwige soap Coronation Street.

Na een ruim drie weken durend zedenproces in Preston was de twaalfkoppige jury er unaniem van overtuigd dat de aanklachten tegen de celebrity ongegrond waren. Vijf vrouwen hadden beweerd dat ze in de jaren zestig op minderjarige leeftijd door Roache waren aangerand of seksueel misbruikt.

Deze vrijspraak staat niet op zichzelf. Een kleine vijf maanden geleden onderging zijn collega Michael Le Vell hetzelfde. De 49-jarige Corrie-acteur stond wekenlang terecht – en elke dag groot in de krant – voor een soortgelijke beschuldiging. Een jury oordeelde dat de aangeefster een rijke fantasie had. In juni van het vorig jaar had een jury nog geen half uur nodig om te bepalen dat Andrew Lancel, ook een Coronation Street-acteur, niet schuldig was aan de aanranding van een vijftienjarige jongen. In al deze zaken berustte het bewijs van justitie slechts op verklaringen van de aangevers.

Tot voor twee jaar zouden deze zaken nooit de rechtszaal hebben bereikt. Dat het nu wel gebeurt – en met voorspelbare gevolgen – heeft te maken met Jimmy Savile. Na zijn dood, oktober 2011, ging er een beerput open. De tv-persoonlijkheid bleek een perverseling te zijn die zich decennialang aan meisjes had vergrepen, in ziekenhuizen, televisiestudio’s, tot in zijn limousine. Het bleek een publiek geheim te zijn. De autoriteiten hielden Savile een hand boven het hoofd, te meer omdat de man in dat malle roze trainingspak geld inzamelde voor goede doelen.

Door de ophef zijn de autoriteiten hyperactief geworden, een typisch Engels geval van ‘hollen of stilstaan’. Op basis van aangiften heeft de politie in haar zogeheten Yewtree-onderzoek de ene na de andere televisiepresentator, dj, komiek, pr-goeroe, zanger en producent gearresteerd. Hoofdaanklager Nazir Afzal heeft de lat voor vervolging lager gelegd. Dit heeft in de rechtszaal geleid tot pijnlijke momenten. In de Roache-zaak zei een aangeefster bijvoorbeeld dat ze door een collega van Roache was gewaarschuwd, maar die collega bleek pas tien jaar later in ‘Corry’ te spelen.

Een dezer dagen zal een jury zich uitspreken in een zaak tegen de 68-jarige dj Dave Lee Travis die zich in de jaren zeventig en tachtig onzedelijk zou hebben gedragen jegens jonge vrouwen, in sommige gevallen minderjarig. Volgens zijn advocaat is Lee Travis niet meer dan een zondebok voor Savile’s wandaden, een argument dat ook tijdens de andere zaken opduikt. Wanneer de jury ook hem vrijspreekt moet justitie bij zichzelf te rade gaan. De autoriteiten willen zedenslachtoffers helpen, maar door op deze manier te werk te gaan, bereikt men exact het tegenovergestelde.