Londen - Toeristen in Londen moeten zich tegenwoordig tweemaal bedenken eer ze een foto van een bobby nemen, zeker als deze een rood licht negeert of uit zijn neus staat te eten. Sinds de recente invoering van de Counter Terrorism Act 2008 kan de Engelse politie in principe iedereen die in het openbaar een foto maakt arresteren. Het is natuurlijk bedoeld om terroristen te stoppen bij voorbereidende werkzaamheden voor een aanslag, maar in de praktijk zal de politie de wet aanwenden om dwarse burgers in toom te houden.

Zo heeft een loodgieter uit Bedminster tien uur in een politiecel doorgebracht nadat hij een politieauto had gefotografeerd die een ‘verboden in te rijden’-bord had genegeerd. Hij werd uiteindelijk niet vervolgd omdat het ter plaatse bedachte misdrijf ‘assault with camera’ geen rechtsgronden had. Nabij het BBC-gebouw werd freelancefotograaf Justin Tallis bijna opgepakt nadat hij een agent had gekiekt tijdens een demonstratie. Toen andere fotografen de arrestatie op beeld wilden vastleggen, gaf de politie haar poging op.

Ook aan het fotograferen van objecten hangt een risico. Dat merkte een man uit de kustplaats Cleveland toen dienders hem vroegen of hij terroristische banden had, aangezien hij schepen aan het fotograferen was. In Londen werd een man gewaarschuwd terwijl hij foto’s maakte van winkels op King’s Road. Een lezer van The Daily Telegraph wees op zijn bezoek aan de Sovjet-Unie in 1965, waarbij hem te kennen werd gegeven om geen bruggen over rivieren te fotograferen. “Als dingen in Engeland dezelfde kan op gaan, worden mijn foto’s van de Tower Bridge collectors’ items.”

Op dezelfde dag dat deze wet in werking trad, waarschuwde voormalig topspion Dame Stella Rimington dat Groot-Brittannië slaapwandelend in de richting van een politiestaat gaat. De 73-jarige ex-bazin van de geheime dienst zei zich zorgen te maken over de inbreuken op de burgerlijke vrijheden die de afgelopen tien jaar zijn gepleegd. Volgens haar maakt de regering daarbij gebruik van de angst voor terrorisme. Op de website van The Guardian trachtte minister van Justitie Jack Straw de kritiek van de ‘housewife superspy’ te pareren door onder meer te stellen dat New Labour de burgerlijke vrijheden juist heeft uitgebreid. Dit leidde tot hoongelach, daar de lijst van inbreuken schier eindeloos is.

De beste weerlegging van Straws woorden was een bericht in dezelfde krant dat ambtenaren volop gebruik maken van terrorismewetten om burgers in de gaten te houden. Terrorismewetgeving wordt onder meer gebruikt om te kijken of krantenjongens niet illegaal werken, televisiekijkers hun kijk- en luistergeld wel betalen en of burgers niet stiekem elders domicilie kiezen om betere zorg te krijgen. Ambtenaren verschuilen zich zelfs achter de Regulation of Investigatory Powers Act 2000, bedoeld om terroristen en georganiseerde misdaad te bestrijden, en nemen zelfs foto’s van hetgeen mensen in hun vuilnisbak gooien. Maar wee de burger die deze handelwijze zelf op film vastlegt.