Als er één ding de sport boeiend houdt voor de meelevende medemens, dan is het wel het schandaal. Het sportschandaal. Het incident waarbij regels worden overtreden en grenzen overschreden. Gebeurtenissen waarover iedereen ‘oh’ en ‘ah’ en ‘o wee’ roept en: ‘Ik en velen met mij vinden dat dit niet kan. Waar gaan we in godsnaam naartoe in dit kleine kikkerlandje? Vroeger was alles heel anders en beter!’
In 2001 bleek dat de ster van het Little League-honkbal in Amerika had gelogen over zijn leeftijd. Hij was veertien, terwijl twaalf de maximumleeftijd was. Schandaal!
De footballer Stan Collymore veroorzaakte een schandaal omdat hij door paparazzi was gesnapt tijdens het cruisen naar anonieme seks op parkeerplaatsen.
Mike Tyson, de bokser, kreeg de wereld over zich heen toen hij tijdens een wedstrijd zijn tanden in het oor van Evander Holyfield zette, erop kauwde en er een stuk uit beet.
Je hebt allerlei schandalen: omkoopschandalen (vaak); drugsschandalen (vaak), en seksschandalen (het vaakst). Mensen vinden al snel dat er iets niet mag en dan noemen ze het meteen maar schandalig.
Zo is er het eet-schandaal uit 1983, toen het eerste handbalteam van V&L bij de Chinees ‘eat as much as you can in one hour for 7,50’ te letterlijk opvatte en de voorraden voor een week verorberde en de huiskatten.
We hebben het literatuur-schandaal, waarbij de wielerploeg Raleigh collectief 24 uur aan een stuk James Joyce las en aan elkaar voorlas en erover discussieerde en een essaybundel over Ulysses schreef op de koop toe.
Het ‘rugwind’-schandaal nekte DKOD: de korfbalclub belegde een benefietavond waarop bestuursleden scheetbal speelden, een anale variant van blaasvoetbal.
Het poep-en-pies-schandaal rond schaakvereniging De Zwarte Toren. Nooit meer iets van die club gehoord.
Het Goeree-Overflakkee-schandaal, dat in de doofpot werd gestopt nadat bekend werd dat ook de burgemeester en de commissaris van de koningin betrokken waren geweest bij het in stukken zagen.
In feite zijn schandalen als die van Tyson niet zo boeiend. Zinloos geweld, begaan op individuele basis, en de pleger rest alleen maar hoon en afgang. De cruisende Collymore: het komt uit, hij wordt de rest van zijn leven uitgelachen en heeft spijt.
Schandalen door een team gepleegd zijn anders. Die hebben een functie. Als bijvoorbeeld een heel voetbalteam zoals het Nederlands elftal in 1974 in het hotelzwembad een dozijn dames van lichte zeden uitnodigt en naakt daarmee aan het dollen slaat, terwijl de echtgenotes thuis op de tweezitsbank zitten te breien – dat is van een andere orde.
Of toen, in 2005, zeventien leden van de Minnesota Vikings meededen aan een orgie op twee boten in Lake Minnetonka, waartoe ze prostituees lieten invliegen uit Florida en Atlanta en negentig gasten uitnodigden. Het ging er ruig aan toe. Het team presteerde dat seizoen beter dan ooit.
Teamsporters hebben baat bij een schandaal. Het versterkt de onderlinge band. Als ze elkaar in die omstandigheden hebben gezien, en zien tekeergaan, kijken ze toch anders tegen hun medespelers aan.
Dat geldt ook voor een recent schandaal, dat in Australië beroering heeft gewekt. Vorige week werd een documentaire uitgezonden over een incident waarbij een ‘negentienjarig meisje betrokken raakte bij een orgie met tal van rugbyers van de Cronulla Sharks. Volgens haar heeft dat haar leven verwoest. “Als ik een geweer had, schoot ik ze direct dood. Ik haat ze. Ik wil ze dood hebben, want ik haat ze verschrikkelijk”, verklaarde de vrouw.’
In de afgelopen tien jaar werd het Australische rugby ‘opgeschrikt’ door het ene seksschandaal na het andere, waarbij onder anderen de Bulldogs betrokken waren. Sharks en Bulldogs, echte rugbynamen. Waarschijnlijk zijn het ook echte rugbymannen. Gezonde Australische jongens, vol kracht en agressie en boosheid en angst en testosteron en camaraderie en teamgeest. Dan krijg je dat soort dingen. Dan kan er wel eens een orgietje plaatsvinden, vooral na een belangrijke wedstrijd, als de jongens vol adrenaline zitten. Het is niet vreemd dat ze dan even stoom moeten afblazen. Dan gebeurt er misschien iets in het schandalige genre. Ach. De Sharks en de Bulldogs worden dit seizoen eerste en tweede in de competitie, zul je zien.