New Delhi – De Indiër staat niet bekend om zijn bulderende lach. De wijde grijns dient hier eerder als een soort halfslachtige verontschuldiging: ‘Ik weet ook dat het een rommeltje is, maar hé, niemand kan er iets aan doen.’ Vooral populair bij winkelpersoneel, loketbeambten en anderen van wie je hoopt iets gedaan te krijgen.

Ook populair is de smileless stare, het bloedserieus aanstaren van voorbijgangers op straat. Een stel cartoonisten nam de smileless stare op in een lijst van typisch Indiase kenmerken, samen met een voorliefde voor snelkookpannen, harige oren en de gewoonte kleine personenauto’s overvol te laden met passagiers.

Dat luid lachen in het openbaar geen gewoonte is, is ook te merken aan de stand-up comedy scene in Delhi. Op een zaterdagavond in mei trekt een aantal comedians slechts een handvol bezoekers. Deze jongens verdienen goed geld op bedrijfsuitjes, maar als er een paar honderd roepies en een vrije avond opgeofferd moeten worden, verbleekt het enthousiasme snel. Overigens is de stof van hun grappen niet heel anders dan op veel andere plekken ter wereld: politiek, kleinburgerlijkheid en seks. De risee is doorgaans afkomstig uit een en dezelfde bevolkingsgroep: de Sikhs uit de Poenjab. Ze houden van uiterlijk vertoon, maar wegen elke roepie, de vrouwen hebben grote borsten en de mannen zijn dom. Ziedaar de karikaturen die deze avond worden opgedist. De Britten beschouwden de Poenjabi’s als een fier krijgersras. De enige vergelijking met dappere leeuwen is volgens Nishant ‘Joke’ Singh dat ze luidruchtig, harig en carnivoor zijn.

Toch is er een plek waar de openbare lach zich moeiteloos voegt in de Indiase cultuur: tijdens een sessie lachyoga. Die vorm van ontspanningstherapie, ontwikkeld door een Indiase arts, wint rap aan populariteit. In plaats van zwijgend de geest te legen, ga je met een groepje luidop schateren op commando. Het helpt even goed, of beter, om de stress te verdrijven, menen fans.

Toch amuseert deze bezigheid niet iedereen. Zowel in Allahabad als in Mumbai kreeg een groep gepensioneerden die wekelijks in een park bijeenkwam voor lachyoga van de politie te horen dat ze hun lol elders moesten zoeken. Omwonenden stoorden zich aan de aanstekelijke lach die regelmatig door het park schalde.