Wat kan het schelen? Het is mooi weer en moeten we dan alles kritisch lezen, bijvoorbeeld wat de televisiecriticus in het weekeinde is opgevallen? Ik denk het niet, leesvrienden. Zoals gezegd, het was schitterend weer afgelopen zaterdag en zondag, zo mooi dat je wel een zeer plichtsgetrouwe criticus moet zijn om televisie te kijken als je weet dat Junkie XL een gratis verrassingsconcert geeft op de Noordermarkt in Amsterdam.

Zondag speelde FC Utrecht zijn tweede achtereenvolgende bekerfinale. Vorig jaar leek Ajax geklopt tot de grensrechter vlak voor tijd een vreselijke blunder beging. Ajax stal de beker. Erg voor Utrecht, maar we zijn het alweer vergeten. En zondag leek FC Utrecht in de Kuip bij voorbaat kansloos tegen Feyenoord. Was het de hitte die Feyenoord verlamde? Was het Pierre van Hooijdonk die vrijdagavond nog met spanning het interview met zijn voorzitter Jorien van den Herik in de Volkskrant van zaterdag tegemoet zag? Dat interview ging over veel, maar nadrukkelijk niet over het nieuws waar we op wachten, op een uitspraak over Pierre. Dus begreep Pierre er zaterdag niets meer van.

Maar wat kan het schelen? Misschien lag het interview al twee maanden op de plank. Het was immers mooi weer. Zo keken we ook naar Feyenoord-FC Utrecht — een prachtige wedstrijd waar we gezellig bij zaten te praten. En zodra het rust was, gingen we naar buiten. Aan het bier. Kon het ons een keer schelen wat Van Hanegem ervan vond? Of was het Van Breukelen? We waren onze eigen commentator.

Helaas gezien het mooie weer, waren er wakkere televisiecritici die wel bij de les waren. Die vinden, zoals Han Lips in Het Parool, dat er iemand moet zijn die kritisch kijkt en luistert, ondanks het mooie weer. «Dat is mijn taak», schreef Lips maandag. Laat dat nou een keer, denk je nog. Maar dan kennen we Lips niet. Lips fileerde maandag SBS-commentator Manting, die in het echt overigens Mantingh heet. Manting husselt met woorden, schreef Lips — «Als Loovens het tegen Glucevic moet opnemen, komt hij vaak als overwinnaar uit de voorsprong» — en schreef daar een column over vol.

«Want», stelde Han Lips, «je moet niet verslappen, scherp blijven, dat is je taak.»

Lips legde pijnlijk de plek op de zure vinger tijdens de bekerfinale. Jammer alleen dat die SBS-commentator Manting (die dus Mantingh heet) al anderhalf jaar weg is bij SBS. Toen FC Utrecht Feyenoord in de houtknoop nam, zat Albert Mantingh als commentator voor RTL5 bij de open UK Darts in Bolton. En daar was het, lieve Han Lips, ook bladheet.