Ooit hadden «we» de topscorers van Barcelona en AC Milan. Zijn als speler nooit geëvalueerd maar brachten ons respectievelijk het eerste en het grootste succes van het nationale elftal. Nu hebben we de topscorers van Bayern München, Manchester United en Fenerbahce. Roy Makaay, die ik bij de lijst van 22 onlangs gewoon was vergeten, Ruud van Nistel rooy en Pierre van Hooijdonk kunnen komende zomer in Portugal het verschil maken tussen een leuke en een waardeloze zomer. Wie de drie heren dezer dagen bij hun clubs ziet voetballen, weet dat het bij het Nederlands elftal maar om één ding gaat: het in stelling brengen van één van hen. Ja één van de drie, want samen kunnen ze niet spelen, zoals destijds Van Basten en Gullit dat wél konden. Dat klinkt gek, maar is toch de realiteit. Het is óf Makaay óf Van Nistelrooy met Van Hooijdonk als pinch hitter. En dan moet de bonds coach straks ook nog bepalen of de revaliderende Patrick Kluivert mag meedoen voor die ene plek in de spits, want in het verleden is ook al gebleken dat het duo Van Nistelrooy-Kluivert alles doet behalve goed samenspelen.

De overige tien spelers moeten er in juni van zijn doordrongen dat hun rol een ondergeschikte zal zijn. Willem van Hanegem zou in het bepalen van de rollen van beslissende invloed kunnen en moeten zijn. Hij is immers assistent-bonds coach. En naar we hopen een attente, bezeten assistent. Naar we hopen. Want de entertrainer van AZ, Co Adriaanse, verwoordde onlangs op tv haarfijn wat we allemaal kunnen zien: dat Dick Advocaat op de bank geen contact heeft en kan krijgen met zijn naast hem zittende assistent. Dat Advocaat, als hij zijn mening tijdens de wedstrijd wil toetsen achter de rug van zijn eerste assistent Van H. om, contact zoekt met zijn tweede assistent Bert van Lingen.

Het zal ook niet geheel toevallig zijn dat het contract van de KNVB met Advocaat al wel is verlengd en met Van Hanegem nog niet. Niet één hoofdcoach verlengt zijn contract en wacht vervolgens af of het contract met zijn assistent wordt verlengd. Dat contract is peanuts vergeleken met het hoofdcontract. Dat duidt op scheve verhoudingen, op het ontbreken van de noodzaak door te gaan in de huidige constellatie. Wellicht daarom ook heeft de KNVB Marco van Basten benaderd om Ruud Gullit als coach van de junioren en als assistent in Portugal op te volgen. Marco zei dat hij het liefst bij Ajax blijft, maar niet weet of hij mag blijven. Letterlijk zei hij op AT5: «Ik moet nog worden geëvalueerd.»

Je ziet het voor je, Marco van Basten die moet worden geëvalueerd. Ik vrees dat Van Nistelrooy, Makaay, Kluivert en Van Hooijdonk straks ook eerst worden geëvalueerd voordat ze worden opgesteld of op de bank worden gezet. Is Johan Cruijff eigenlijk ooit geëvalueerd?