Rome - Barbara Berlusconi (25) is de oudste dochter van Veronica Lario, de Woedende Echtgenote die echtscheiding heeft aangevraagd om iets wat nu een niemendalletje lijkt. Het bezoekje van premier Berlusconi in april van dit jaar aan de achttiende verjaardag van Noemi Letizia is inmiddels bijna onschuldig te noemen. Het vuilnisvat dat zich daarna over hem heeft uitgestort heeft Noemi’s verjaardag doen verbleken.

Er huizen twee zielen in de familie Berlusconi. De eerste is die van de eerste leg. Totale solidariteit, wat hij ook doet. Dochter Marina (42) en zoon Piersilvio (39) applaudisseren voor alles van Papá (nee, niet Papi!). Hun onvoorwaardelijke solidariteit heeft Berlusconi beloond met topfuncties binnen de verschillende takken van zijn imperium, dat op een waarde van 6,5 miljard euro wordt geschat. Marina staat aan het hoofd van de machtige uitgeefpoot Mondadori, Piersilvio aan het hoofd van

Mediaset, Berlusconi’s commerciële tv-zenders. Beiden hebben een loodzware stem binnen Fininvest, de financiële holding waar alles wordt besloten.

De tweede ziel is die van de tweede leg. Liefdesbaby’s Barbara (25), Eleonora (23) en Luigi (21) hebben geen enkele positie binnen het bedrijf en worden door Berlusconi vertederd ‘splendidi ragazzi’ (‘schitterende kinderen’) genoemd. Zij hebben tot nog toe vooral gediend als visitekaartje voor de ‘familiewaarden’ waar Berlusconi uit kiezersoogpunt erg aan hecht. Maar nu er toch niet meer geposeerd gaat worden met het hele gezin is de positie van de splendidi ragazzi ineens wankel. Voor je het weet word je de dupe van een echtscheiding die niet gezellig gaat worden.

Laat ik daar eens wat aan doen, heeft Barbara Berlusconi gedacht. Gehuld in satijnen nachtponnen van het merk Ferretti poseert ze in de Italiaanse Vanity Fair met haar kinderen, de blonde engel Alessandro en de pasgeboren Edoardo. Om de boodschap van onschuld en kwetsbaarheid er zo stevig mogelijk in te rammen, moest de kleine Alessandro (2) zelfs uit de kleren. Blote billetjes op Mamma’s arm, gebruikt als keiharde afpersing, als je het begeleidende interview leest.
Een ijzeren vuist in een satijnen handschoen. Ja, ze is erg teleurgesteld en nee, ze had dit niet van haar vader verwacht. Ze is door haar moeder altijd opgevoed in het respect voor de familie en de bijbehorende waarden. En ze vindt ook niet dat een politicus een privé-leven als Casanova mag hebben, want je hebt een voorbeeldfunctie.

De eigenlijke boodschap komt aan het eind: ‘Als mijn vader zich een juiste en rechtvaardige man zal tonen, zal er geen ruzie over het geld komen.’ En de tweede sleutelzin luidt: ‘Mijn vader heeft mij altijd gezien als geschikt voor Mondadori.’
Begrepen, Silvio Berlusconi? Splendida ragazza Barbara heeft de voorwaarden gedicteerd voor foto’s-met-de-kleinkinderen van opa Berlusconi, de enige familiewaarde die hem nog rest.