Het was zomaar een foto, de vrijlating van Maurice Papon. Hoewel al 92, werd hij pas in 1998 veroordeeld en heeft hij uiteindelijk maar drie jaar vastgezeten voor nadrukkelijke betrokkenheid bij de moord op honderden Franse joden in de Tweede Wereldoorlog. Monter verliet hij de gevangenis. Niets wees erop dat de naderende dood hem ineens sneller zou komen halen dan een half jaar geleden. De oorlogsmisdadiger om humanitaire redenen vrij, hij wel.

Een paar pagina’s verder in NRC Handelsblad keken we in het gezicht van de met stalen boeien geketende hoogblonde Edita Rumsas. Ze werd op de foto voorafgegaan door een vrouwelijke bewaker aan wie ze met de boeien was vastgeketend. Sinds 28 juli zit Edita, moeder van drie kleine kinderen, vast in een Franse gevangenis. Welk ernstig misdrijf heeft deze zwaarbewaakte verdachte begaan? Geen enkel, ze is slechts de vrouw van de wielrenner uit Litouwen die verrassend als derde eindigde in de Ronde van Frankrijk, Raimondas Rumsas. Op weg naar hun huis in Italië werd mevrouw Rumsas aangehouden door Franse gendarmes. In haar auto trof de politie, zoals dat tegenwoordig wel eens wordt genoemd, doping geduide producten aan.

Mevrouw Rumsas kan niet anders dan zijn verraden. Verraden door een insider uit het wieler milieu die er belang bij had en heeft dat Rumsas alsnog zou worden geslachtofferd. Want hij was tijdens de Ronde niet één keer betrapt op gebruik van verboden stimulerende middelen. Net als Michael Boogerd, Lance Armstrong en de smaakmakers van de momenteel verreden Ronde van Spanje, de Spanjaarden Roberto Heras, Joseba Beloki en Oscar Sevilla, reed Rumsas een schone Tour de France.

Zoals alle deelnemers aan de Tour een dopingloze ronde reden. Immers, niet één renner werd betrapt, en die ene die was betrapt, had een doktersverklaring. Tot mevrouw Rumsas werd aangehouden met epo en andere wielermedicijnen in haar auto. Dan bestaat humaniteit blijkbaar niet meer. Als een oorlogsmisdadiger nog maar een korte levensverwachting heeft, wordt hij vrijgelaten. Maar een moeder die nog geen vlieg kwaad heeft gedaan, wordt weggehouden bij haar kinderen. Omdat haar man de organisatie, gogme en poen ontbeert om de verboden middelen te vervoeren zoals veel van zijn cleane collega’s dat doen. En omdat het maar om een Litouwse gaat?