Het bord gaat van de schoot. De laatste weken was Nederland in de ban van het ‘bord op de schoot’-verhaal. Zou het bord blijven, of moest het gaan? We weten het.
Het nieuwe voetbalseizoen wordt binnenkort verkocht, dat wil zeggen de televisierechten. Het belangrijkste gevolg van de verherindeling is dat het bord van de Nederlandse man van de schoot gaat.
De samenvattingen van de eredivisiewedstrijden van het weekend zullen voortaan om acht uur worden uitgezonden in plaats van om zeven uur, zoals het jarenlang de gewoonte was.
Voetbal kijken was altijd Studio Sport op zondag, bij de NOS. Met degelijke presentatoren, zonder reclame, deskundig en vakkundig. Sinds een paar jaar zit het bij de commerciëlen en die hebben er in de ogen van veel liefhebbers een potje van gemaakt: waardeloze presentatoren, te veel reclame en slechte samenvattingen.
Voetbal is vermaak. De meeste liefhebbers vermaken zich voor de televisie, niet op het veld. Daarom zijn veel voetbalmensen, kijkers, verbolgen. Dat uur verschil betekent veel meer dan een uur verschil. De reacties van de betrokkenen op de website van een grote krant zijn duidelijk:
‘Slechte zaak, dat wordt voor veel voetballiefhebbers ruzie met moeders die ook graag tv wil kijken op zondagavond. 19.00 was een mooie tijd. Klaas, Amsterdam.’
‘DIt klinkt hetzelfde als SInterklaas niet op 5 maar op 10 december in het vervolg, kerst op 23 en 24 december en oudjaar op 31 januari vieren.Laat tradities ook in ere. Chris 2, AMS.’
‘Voetbal moet gewoon naar de publieke zenders toe, gratis op studio sport, zonder reclames om 19:00 uur met een bord eten op schoot. Dave, Purmerend.’
‘En al die kinderen die graag naar onze vedettes willen kijken en op tijd naar bed moeten omdat ze weer naar school moeten de volgende dag?? The Boss, Capelle.’
‘Veels te laat, dan wil ik ff filmpje kijken. fransb, alkmaar.’
De verschuiving van zeven uur naar acht uur zal een grote impact op de vaderlandse economie hebben. Het Vegetarisch Bureau voor de Statistiek becijferde dat deze verandering de Nederlandse economie elke week minimaal 33 miljoen euro zal kosten.
De man moet weer aan tafel eten, met zijn gezin. De omzet van afhaalchinezen en bezorgpizzeria’s daalt dan drastisch. Er wordt geruzied wie naar wat mag kijken op tv. Er komen meer echtscheidingen: de man aan tafel, zonder bord op schoot, is zijn laatste houvast in een wankele wereld kwijt. Zijn uur. Anderhalf uur. Plus voorpret en nagenieten twee uur, dik. De kosten van therapie en opvang zullen op jaarbasis honderden miljoenen bedragen.
Kinderen die voetbal willen kijken blijven zondagavond te lang op en zijn maandagochtend op school niet wakker. Ze leren slechter en zakken voor examens. Het onderwijzend personeel komt onder nog zwaardere druk te staan. Het aantal bijlesuren neemt schrikbarend toe; de kosten ervan groeien enorm. De onderwijsbegroting moet worden bijgesteld. Nederland is geen kennisland meer, laat staan een gidsland. Op het internationale podium spelen we geen enkele rol, en worden uitgelachen als het lulletje van de westerse wereld.
Een van de belangrijkste taken voor de voetbalsamenvattingen kijkende man is: proberen niet de uitslagen te horen van de wedstrijden die hij straks gaat aanschouwen. Tot zeven uur was altijd net te redden. Een heel uur langer vermijden dat radio, tv, familie en vrienden verklappen dat NAC-NEC weer 0-0 is geworden is onbegonnen werk. De voetbalman sluit zich op, en af, voor de buitenwereld. Dat leidt tot ruzies met vrienden en familie, en depressies. Dat jaagt de kosten van de gezondheidszorg omhoog, in de vorm van psychische bijstand en opvang. De sociale cohesie neemt af. De maatschappij valt uiteen.
Er wordt meer gedronken. Om zeven uur komt het eerste biertje, dat hoort erbij. De verschuiving van de uitzending betekent niet dat dat biertje ook wordt uitgesteld. Dat zit namelijk in het systeem van de man. Dus drinkt hij al om zeven uur de eerste, lekker, en heeft om acht uur, als het begint, al de gebruikelijke drie flesjes achter de kiezen. Dan moet de man nog anderhalf uur. Hij is aan het eind van de uitzending, als Vitesse-De Graafschap (0-0) is afgelopen veel benevelder dan normaal. Ofwel wordt hij agressief en viert dat bot op zijn vrouw en kinderen, ofwel hij wordt depressief en maakt zijn vrouw en kinderen het leven zuur (Jongens, zachtjes lopen…) of hij wordt vrolijk en leeft dat uit op zijn vrouw. Dat kost de samenleving allemaal handenvol geld. Een uur therapie kost tenslotte wel even wat meer dan een krat bier.
Voetbal is en blijft amusement. En men amuseert zich nu eenmaal het best zittend op zijn eigen dikke reet. Met zijn eigen bord op zijn eigen schoot.