Schrijf een essay over de liefde en ding mee naar de Jan Hanlo Essayprijs Klein

De stichting Jan Hanlo Essayprijs schrijft dit jaar opnieuw een essayprijsvraag uit, gebaseerd op een thema uit het werk van Jan Hanlo.

Medium istock 000019204461xlarge 1

Onlangs werd bekend dat het voortbestaan van de belangrijkste prijs voor het Nederlandstalige essay en essaybundels voorlopig gegarandeerd is. De jury bestaat dit jaar uit Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene), Dick Pels (socioloog en politiek essayist), Ieme van der Poel (emeritus hoogleraar Franse literatuur), en Niña Weijers (schrijver, columnist en recensent van De Groene).

De stichting Jan Hanlo Essayprijs schrijft dit jaar opnieuw een essayprijsvraag uit, gebaseerd op een thema uit het werk van Jan Hanlo. Voor 2015 is dit ‘Over de liefde’, ontleend aan Hanlo’s gedicht ‘Waarover zal ik zingen’:

Waarover zal ik zingen

Waarover zal ik zingen
over regenjassen over het lover van geboomte
of zal ik van de liefde zingen

Waarover zal ik zingen over vliegmachines
blinkend aluminium in de zon en blauwe lucht
of zal ik zingen over de liefde

Over auto’s over steden en historie
of zal ik zingen over de liefde

Over vele vreemde dingen
over de gewone
of zal ik zingen over de liefde

Over bloemen over water
over mooie dingen of wat droevig is
of zal ik zingen over de liefde

Over tabak en vriendschap
over geur en wijn
over schepen zeilen meeuwen over ellende
over de ouderdom over de jeugd
of zal ik over de liefde zingen

(Jan Hanlo: [Verzamelde gedichten](http://www.vanoorschot.nl/winkel/verhalen-novellen.html?page=shop.productdetails&flypage=flypage_vo.tpl&product_id=21946)_, Van Oorschot)

Hoe kun je meedoen?

Er worden mogelijk drie inzendingen genomineerd; de winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitreiking in juni. Het winnende essay wordt gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en de winnaar ontvangt vijftienhonderd euro en een trofee.

Het essay moet ongeveer 2500 woorden bevatten, in de Nederlandse taal geschreven zijn en mag niet eerder zijn gepubliceerd. Het moet anoniem worden ingezonden (naam en adres moeten apart worden bijgevoegd) in print, met regelafstand 1,5 en in vijfvoud uitsluitend via de post – andere vormen worden niet geaccepteerd. De sluitingsdatum is 15 mei 2015.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer Marja Pruis, Daan Stoffelsen en Stephane Kaas.

Inzendingen naar:

De Groene Amsterdammer,
tav Jan Hanlo Essayprijs,
Singel 464
1017 AW Amsterdam

Voor meer informatie: janhanloessayprijs.nl

Alvast inlezen? Onlangs publiceerden wij een speciale bijlage, in samenwerking met Awater: Met zingen is de liefde begonnen