Jonge mensen klopten hem voortdurend goedkeurend op de schouder, glundert hij in een paginagroot portret in de Frankfurter Allgemeine van afgelopen zondag. En zijn 96-jarige vader vergelijkt het succes van zijn zoons boek, dat nu al in 1 miljoen exemplaren gedrukt is, met het invloedrijke Im westen nichts neues van Remarque. De verslaggever die een dag met hem mee mag lopen, wijst nog wel fijntjes op de 7 tot 10 breedgeschouderde maar toch onopvallende beveiligers rondom Sarrazin, en op de kreet Facho (fascist) en het boegeroep die ook af en toe klinken… Als bij een van de optredens de naam Geert Wilders valt, zegt Sarazzin dat hij zich nu eenmaal niet kan verweren ‘tegen bijval van de verkeerde kant’.

Op de politieke pagina van de Frankfurter Allgemeine een scherpe analyse van de nieuwe Nederlandse regering, die aan de lijnband van ‘islamvijand’ Wilders hangt. Maxime Verhagen is uitgerust met een ‘maximalem Machtwille’ (machtshonger); Rutte leidt de allerkleinste ‘grootste’ partij sinds 1952 (vijftien jaar voor Rutte’s geboorte!) en wilde bovendien van begin af aan alleen met Wilders regeren. Een liberaal als Rutte die kiest voor samenwerking met een man die de vrijheid van religie wil beperken: ‘Waarom doet Rutte dit zichzelf aan?’ Slechts één man zal van deze constructie volop profiteren: Wilders en zijn populisme. Aldus de Frankfurter Allgemeine.

In diezelfde krant op de voorpagina een duidelijk voorbeeld van de bevrijding die Sarrazins populariteit betekent voor politici. Minister voor familiezaken van CDU-huize Kristina Schröder waarschuwt tegen Deutschenfeindlichkeit. Het haten van Duitsers is pure discriminatie op grond van etnische afkomst, en dus racisme, zo betoogt zij. De boosdoeners zijn vooral mensen van Turkse en Arabische komaf. CSU-voozitter en ministerpresident van Beieren, Horst Seehofer, nam onmiddellijk de handschoen op en bepleitte een Zuwanderungsstopp, een immigratiestop, voor mensen uit ‘andere Kulturkreisen’, lees: moslims. Zodoende zijn ook de voorbeelden die Kristina Schröder geeft te verklaren: Duitsers worden uitgescholden voor hond (een onrein dier volgens sommige moslims) en vooral voor Schweinefleichfresser, varkensvleesvreters. Schröder vindt dat scheldwoord net zo erg als ‘neger’, zegt zij. Zij pleit ervoor Deutschenfeindlichkeit juridisch aan te pakken en wil het thema vooral niet ‘overlaten aan rechtspopulisten’. De Nederlandse populist staat in Duitsland nog aan de verkeerde kant, maar zijn thema’s lijken steeds populairder te worden.

Sarazzin intussen bestelde op de Boekenbeurs zijn favoriete maaltijd: een Bratwurst….