Op het donkere, warmbloedige debuutalbum Love Your Dum and Mad duikt ze met haar intense stem direct de diepte in en trekt op het juiste moment de registers open. Producer Ben Hillier (Depeche Mode, Editors) weet daarbij alle dramatiek goed te kanaliseren.

Met dreigende baslijnen en als staal op staal klinkend gitaarwerk (Aching Bones) of knetterende feedback als openbrekende donderwolken (To Be a Young Man) lijkt aan het begin theatrale overdaad nog een mogelijke valkuil. Toch is de plaat uiteindelijk steeds beheerst en goed in balans met genoeg rustpunten van sereen gestileerde melancholie. Zo kent Floating een rustige, akoestische sfeer en vanaf het troostrijke All I Want krijgen meer verstilde, echoënde pianoklanken de overhand. Ster van het bal blijft Shah’s stem, die overal even gloedvol zingt.

Nick Cave is de meester in het genre dat ze allebei bespelen. Laatste album Push the Sky Away is een hoogtepunt: zo mysterieus en veelzijdig klonk hij niet eerder. Dood, seks, geweld en religie zijn als vanouds belangrijke thema’s, waarbij Cave deze keer kiest voor een vrij afgemeten benadering. Maar ingetogen album of niet, op het podium kun je bij Cave altijd rekenen op vuurwerk. De charismatische spreekstalmeester bespeelt zijn publiek als een bezwerende dominee en neemt het mee in zijn onheilspellende wereld van lust, bedrog, God en de dood. Bovendien voegt Push the Sky Away met het meeslepende Jubilee Street en de zinderende Higgs Boson Blues twee nieuwe klassiekers toe aan de toch al imposante setlist. Cave sloot Lowlands af met een overrompelende show, maar in een halflege tent. Dat laatste is in de Bijlmerzaal straks zeker niet het geval.


Nadine Shah, 2 november, Paradiso, Amsterdam; Nick Cave The Bad Seeds, 17 november, Heineken Music Hall, Amsterdam