Twee daarvan werden vermoord. Maar als dat al niet schokkend genoeg was, vonden lokale autoriteiten die onthulling blijkbaar een dusdanige aantasting van hun goede naam dat de verantwoordelijke journalist voor verhoor op het politiebureau moest verschijnen.
Nadien beschuldigde hij de gezagsdragers dan ook van doofpotpraktijken. ‘Het publiek heeft het recht geïnformeerd te worden en ik probeerde naar mijn beste vermogen aan die taak te voldoen, maar ik kwam er al snel achter dat ik het meest belangrijke aspect veronachtzaamde: gezichtsverlies’, schrijft Ji Xuguang in het Zuidelijk Metropooldagblad. ‘Daarom werd de waarheid tot staatsgeheim verklaard.’
De gemeente Luoyang zou deelnemer zijn in een nationale competitie om de titel van ‘geciviliseerde stad’ binnen te slepen en daarom wilden ze dit afzichtelijke schandaal graag met alle middelen buiten de publiciteit houden. Toen dat niet lukte namen ze wraak op de onfortuinlijke journalist.
Volgens Ji ontvoerde de 34-jarige verdachte jonge vrouwen uit karaokebars en sloot ze op in een zelf gegraven kelder onder een huurhuis. Hij dwong ze tot seks en hongerde ze uit om ze de kracht tot ontvluchten te ontnemen.
De zaak kwam aan het rollen toen begin deze maand een van de slachtoffers zich alsnog meldde bij de politie. De vier vrouwen worden door de politie verhoord vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord op hun lotgenoten.
Tot nu toe leidt de kinderlijk ontwijkende reactie van de autoriteiten in Luoyang tot adembenemend weinig verbazing in China. ‘Gezicht is in dit land inderdaad heel veel belangrijker dan zoiets als de waarheid’, zegt sociaal commentator Edmund Xu. ‘De verklaring, de kracht van het woord is wat er hier toe doet. Uiteindelijk is het alleen de schone schijn waar het echt om gaat. Het enige wat de autoriteiten zichzelf nu verwijten is dat het ze niet lukte de zaak inderdaad effectief te begraven.’