Berlijn - ‘Thomas biedt ons twee lijntjes ketamine aan, dat in de diergeneeskunde voor narcoses gebruikt wordt’, schrijft de zeventienjarige Helene Hegemann in haar bestseller Axolotl Roadkill. ‘Het spul brandt in de neus als de hel.’
Spreekt hier de rauwe, authentieke stem van een nieuwe generatie? Volgens de gezamenlijke Duitse literatuurkritiek in elk geval wel. Zelden is een debuut zo lyrisch ontvangen. Het boek zou ‘fenomenaal’ zijn, de nog net minderjarige schrijfster ‘extreem begaafd’. Hegemann is genomineerd voor de prestigieuze literatuurprijs van Leipzig en de feuilletons staan bol van het ‘wonderkind van de bohème’ - Hegemann bracht vele uren door in de kantine van de Berlijnse Volksbühne, waar haar vader als dramaturg werkte. Maar de lovende woorden hebben plaatsgemaakt voor twijfel, in sommige gevallen zelfs verachting. Het geluid van de ‘popculturele Assepoester’ was bij nader inzien toch minder authentiek dan gedacht.
Tientallen passages en zinnen vertonen sterke gelijkenis met een ander boek. Strobo, geschreven door de anonieme blogger ‘Airen’ (airen.wordpress.com), gaat ook over seks, speed en subcultuur. Met één verschil, aldus Airen: ‘Dat is geen roman, dat is mijn leven geweest.’ In een roes verkerend tekende hij zijn experimenten op met mannen, vrouwen en verdovende middelen in het Berghain, de legendarische club gevestigd in een oude energiecentrale in Oost-Berlijn. Airen kan beamen dat ketamine als narcosemiddel gebruikt wordt. ‘Ik trek slechts een klein lijntje, maar dat veroorzaakt al helse pijn in de neus’, is te lezen in Strobo.
Hegemann geeft toe zich te hebben laten inspireren door Airen. Ze heeft zich verontschuldigd voor haar ‘egoïsme’, maar berouw over haar werkwijze voelt ze niet. ‘Originaliteit bestaat sowieso niet, alleen echtheid’, schrijft ze. Op zijn beurt toont de 28-jarige Airen zich mild over Axolotl Roadkill: ‘Ook zonder mijn passages was het cool geweest.’ Hijzelf is niet slechter geworden van het plagiaat. Zijn in een oplage van driehonderd exemplaren verschenen werk kreeg slechts aandacht van de politie, die hem oppakte wegens drugshandel. Daar is nu verandering in gekomen. ‘Airens onderdelen’ zullen voortaan worden aangegeven in Hegemanns boek. Naar verluidt komt dit jaar een herdruk.
Waarmee de rauwe werkelijkheid alsnog omslaat in een zoet sprookje. Inclusief romantische wending. Ontbrak het hem in zijn wilde Berghain-tijd aan echte vrienden met wie hij zijn gevoelens kon delen, inmiddels hoeft Airen niet meer te bloggen om zijn hart te luchten. Hij is gelukkig getrouwd met een Mexicaanse, liet hij weten in een interview. ‘Het boek was een schreeuw om liefde, en die heb ik nu gevonden.’

Hegemanns Axolotl Roadkill wordt volgende week besproken in dit blad