Peking- Quote van de week: ‘Het is een vergissing, een enorme vergissing’, jammerde de directeur van het bureau voor publieke veiligheid. ‘We hadden niet begrepen dat we de echtgenote van een belangrijke ambtenaar in elkaar sloegen.’ Talloze Chinezen vinden die verklaring ronduit hilarisch. Want daarmee zegt het gezag in z'n ondoorgrondelijke lompheid nu eens een keer zonneklaar wat een ieder in dit land tot in z'n diepste vezels weet: dat simpele proletariërs op hun smoel slaan volgens de politie dus wel degelijk helemaal oké is.
Het verhaal leek aanvankelijk te absurd om waar te zijn. Alsof een scriptschrijver het uit z'n dikke duim had gezogen voor een politieke satire.
De 58-jarige Chen Yulian wandelde vorige maand naar het kantoor van het provinciale partijcomité in de provincie Hubei om haar man van zijn werk op te halen. Plotseling werd ze omringd door zes in burger geklede mannen die op haar in beukten - zestien minuten lang - getuige de politievideo. Vertwijfeld probeerde ze zich nog te redden door haar identiteit bekend te maken, maar dat bleek een jammerlijk idee. Want om haar die grove brutaliteit af te leren ramden ze haar hoofd in een stalen railing.
Toegestroomde familieleden en buren probeerden de mannen op hun fout te wijzen, maar ook dat mocht niet baten. Ze werd na een half uur half bewusteloos naar een politiebureau afgevoerd, waar ze uiteindelijk haar echtgenoot mocht bellen. Nu, meer dan een maand later, herstelt ze nog altijd in een ziekenhuisbed van een hersenschudding, een gebroken voet, zenuwbeschadiging en interne bloedingen.
Na de horkerige politieverontschuldiging kwam ze met een reactie die zo het boekje ‘beste quotes aller tijden’ in mag: ‘Een ambtenarenvrouw mag je niet slaan, maar een gewoon mens wel?’
Dat de knokploeg het op die laatste had gemunt is duidelijk. Iedere verstandige Chinees weet dat het als simpel burger niet verstandig is om zomaar een regeringskantoor te benaderen. Volgens de keizerlijke traditie had een ieder het recht klachten bij de (lokale) overheid te deponeren en zo is dat officieel nog altijd. Dat wil echter niet zeggen dat overheden die burgerlijke initiatieven ook waarderen. Zeker in de provincies reserveert de politie vaak aanzienlijke reserves om de ongewassen massa’s van de ambtelijke elite weg te houden.
‘Ze waren als een troep gestoorde honden’, zegt de zuster van Chen na het zien van de video. ‘Alsof ze triadeleden waren.’