Maandagochtend om elf uur trainden de spelers die op de bank waren begonnen tegen Servië-Montenegro een intensief partijtje van zes tegen zes. Ruim anderhalf uur trotseerden ze de hitte in het stadion van Freiburg. Om aan te geven dat de reservespelers er echt bijhoren en hij in principe iedereen gelijk behandelt, leidde Van Basten het partijtje van de reserves hoogstpersoonlijk. De meeste hoofdcoaches laten zo’n training aan hun assistent over, maar Van Basten denkt niet in assistenten. Het trainingspartijtje toonde desondanks aan dat alleen Rafael van der Vaart en de invallers van zondag Dirk Kuyt, Khalid Boulahrouz en Danny Landzaat net zo gemakkelijk in de basis kunnen spelen. De overigen zorgen voor een te groot niveauverschil, al zal de bondscoach dat nooit toegeven, ten eerste omdat hij eigenzinnig achter zijn selectie staat en ten tweede omdat hij publiekelijk geen spelers uit de selectie zal afvallen.

De manco’s in de selectiecriteria werden in dat partijtje the day after pijnlijk duidelijk. Nu verspeel je door die manco’s geen eerste ronde van een wereldkampioenschap, maar verderop in het toernooi kunnen ze je zwaar opbreken. Marco van Basten selecteerde volgens de filosofie dat elke positie dubbel moet zijn bezet, dus twee spelers voor de plaats van rechtsback, twee voor die van rechtshalf. Als rechtsback werden Jan Kromkamp en Kew Jaliens geselecteerd. Beiden zaten in de eerste wedstrijd van Nederland negentig minuten op de bank, omdat John Heitinga rechtsback speelde. Hedwiges Maduro zei me tijdens het trainingskamp in Zwitserland dat hij zich moest richten op de plaats centraal op het middenveld, dat hij de undercast was van Phillip Cocu. Inmiddels is Cocu linkshalf geworden, maar blijft Maduro gewoon op de bank. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart strijden om de plaats van Cocu. Cocu zelf is weer de linkshalf die hij jarenlang bij het Nederlands elftal was.

De theorie van Van Basten zag er goed uit, de praktijk toont aan dat Maduro, Kromkamp en Jaliens als veredelde toerist naar Duitsland zijn gereisd. Deze conclusies had Van Basten ook een maand geleden kunnen trekken, toen hij zijn selectie bekendmaakte. Ooijer, Boulahrouz en Heitinga kunnen alle drie rechtsback en centrumverdediger spelen, van de twee Jaliens en Kromkamp had hij er minimaal één thuis kunnen laten. Sneijder, Cocu, Van der Vaart kunnen alle drie links en centraal op het middenveld spelen, dus had Maduro thuis kunnen blijven. Als hij zeven in plaats van acht verdedigers had geselecteerd en vijf in plaats van zes middenvelders hadden midvoor Huntelaar en rechtsbuiten Castelen gewoon mee gekund. Zij hadden als invaller wel het verschil kunnen maken.