Dakar – Woest is de Senegalese regering op de bbc. Op 3 juni zond de Britse omroep een reportage uit die meldde dat de van oorsprong Roemeense zakenman Frank Timiş tien miljard dollar aan royalty’s gaat ontvangen van de Britse energiegigant BP. Waarom? Omdat hij via twee van zijn dochterbedrijven (Petro-Tim en Timis Corp) een paar jaar lang vergunningen heeft gehad om onder de Senegalese kust naar gas te zoeken. Dat leverde niets op, maar de doorverkoop naar twee andere bedrijven, waaronder BP, des te meer.

Timiş kreeg zijn vergunningen toen oud-president Abdoulaye Wade nog de baas was en dat gebeurde, zeggen anti-corruptieactivisten, onder dubieuze omstandigheden. Macky Sall, Wade’s opvolger, werd in 2012 tot staatshoofd gekozen op basis van een Grote Schoonmaak Agenda. Maar tot ieders verbazing bekrachtigde hij twee maanden na zijn installatie de vergunningen van Timiş. Was dat misschien omdat zijn broer, Aliou Sall, goede banden onderhield met de Roemeen en een functie kreeg in diens Senegalese olieactiviteiten? Het presidentiële antwoord luidt: ‘Schandalige nonsens.’

Senegal staat op de nominatie een grote gasleverancier te worden. Er staan enorme bedragen op het spel. Dat gegeven, en het feit dat ex-president Wade met zijn laisser-faire ideologie het staatsapparaat veel corrupter heeft gemaakt dan het was, geeft opportunisten als Timiş het idee dat er wat te halen valt. Maar als zelfs de eigen inspectiedienst, de onkreukbare Inspection Générale d’Etat, in een rapport (uit oktober 2012) stelt dat de gasdeal ronduit illegaal is, wat doe je dan als kersvers staatshoofd? Dan hou je dat onder de pet. Pas bijna vijf jaar later durfde een lokale krant het aan om de saillantste delen van dat rapport te publiceren. Een voormalige belastinginspecteur en Senegals snelst rijzende politieke ster, Ousmane Sonko, schreef over de hele affaire en andere vermeende malversaties rond het Senegalese gas een woedend boek. Bij de verkiezingen in februari dit jaar kon hij president Salls herverkiezing niet voorkomen, maar de affaire bleef sudderen. Tot 3 juni, toen de bbc de vlam in de pan deed slaan.

Aliou Sall belt met zijn advocaten. Senegal klaagt de bbc aan. De oppositie vindt dat de aanstichters van het schandaal zo snel mogelijk berecht moeten worden. Global Witness, de speurder naar duistere deals, vindt dat BP en Timiş allebei onder het justitiële vergrootglas moeten. Timiş zelf weet uiteraard van de prins geen kwaad.