Servische politici strijden in de sneeuw

Belgrado – De ouders moeten vreemd hebben opgekeken. Na urenlang verkleumd in hun ingesneeuwde auto te hebben gezeten was daar plots Aleksandar Vucic die er met hun kind vandoor ging.

De vice-premier, zonder muts in de ijzige kou, droeg voor het oog van een draaiende cameraploeg van de publieke omroep het arme kind richting een reddingshelikopter.

Heftige sneeuwstormen maakten dit weekend vele wegen in Servië onbegaanbaar en zorgden voor een noodsituatie. Honderden mensen kwamen vast te zitten bij temperaturen van min tien. Vanaf vrijdag kwam een reddingsactie op gang waarbij het leger werd ingezet. En zaterdag was daar plots Vucic, samen met een aantal andere ministers. Hij werd ingevlogen met een legerhelikopter, net als de ploeg van omroep rts die het moment vastlegde. Hij was niet de enige bekende superheld op locatie. De slachtoffers konden zich ook vergapen aan tennisser Novak Dokovic, die een koek-en-zopie bemande. Maar het was vooral Vucic die de aandacht trok door ook echt met een kind te gaan zeulen. ‘Ik had geen tijd om aan andere dingen te denken dan aan de reddingsactie’, verklaarde hij zijn bemoeienis. Het leverde de vice-premier een paar mooie krantenkoppen op. Handig, want het is toevallig ook campagnetijd. Vucic dwong immers net een paar dagen eerder vervroegde verkiezingen af, die in maart zullen worden gehouden. Hij hoopt dan premier te worden.

Het voorval belooft dé controverse van deze verkiezingscampagne te worden. Mooiere stof voor satire vind je zelden. Een persiflage waarin Vucic en het kind bekvechten of het nou echt helemaal mee moet naar die helikopter was flink populair. Toen rts probeerde de videoclip te verbieden, steeg het aantal views door het plafond. Vucic, mediagevoelig als altijd, nam snel afstand van de affaire. Hij noemde beschuldigingen dat hij achter het verbod zou zitten onzin. Hij was blij dat hij Servië aan het lachen heeft gekregen met de video. De politicus heeft een explosief verleden als het om censuur gaat; in de tijd van Slobodan Milosevic was hij minister van Informatie, oftewel chef Censuur. Volgens Vucic ligt die tijd ver achter ons. Critici hebben volgens hem niet veel meer te zeggen dan ‘Ik haat Aleksandar Vucic’. Hij hoopt juist een positieve campagne te kunnen voeren. Maar zijn pr blijft controversieel.