Grenzen van Verlangen

In het Scheringa Museum te Spanbroek is deze zomer de overzichtstentoonstelling Grenzen van Verlangen van de Amerikaan Terry Rodgers te zien. Rodgers staat bekend om zijn hyperrealistische portretten met taferelen van decadentie, drank, drugs en seks. Toch zijn de situaties die Rodgers maakt niet aan de werkelijkheid ontleend, maar schildert de kunstenaar puur zijn eigen fantasieën. De aantrekkingskracht schuilt ’m vooral in het volle kleurgebruik, de perfecte lichamen en de destructieve handelingen van de afgebeelde mensen vol hedonisme – daardoor is het een genot om naar te kijken.

Scheringa Museum
nog tot en met 13 september 2009


Air Pressure

Een tentoonstelling van een geheel andere aard is Air Pressure van Paul McCarthy in de Botanische Tuin te Utrecht. In deze tentoonstelling zijn negen gigantische opblaassculpturen geplaatst tussen de exotische bloemen en planten.
McCarthy staat bekend als een kunstenaar die choqueert en de westerse maatschappij bekritiseert. De opblaassculpturen doen veel (kind)vriendelijker aan dan zijn performances, waarin ketchup en poep rijkelijk vloeien.
De reuze-butt plug en de Santaclaus sieren samen met de rumfles en een enorme drol de skyline van de Uithof te midden van gebouwen van architectenbureaus als OMA en MVRDV. Het is een prachtig contrast en een gedurfde show. Hulde voor de gemeente Utrecht die deze tentoonstelling cadeau gaf aan de universiteit ter gelegenheid van haar 370-jarig bestaan.

Air Pressure
De opblaasbare kunstwerken zijn te zien van 3 juli tot 13 september.


Rebelle: Kunst en feminisme 1969-2009

In het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem is op dit moment een tentoonstelling met werk van negentig vrouwelijke kunstenaars te zien. De afgelopen jaren heeft het MMKA een collectie opgebouwd waarin ‘feministische kunst’ een groot aandeel heeft. Een tentoonstelling over kunst en feminisme is daarom in Arnhem op zijn plaats.
De werken worden niet chronologisch maar thematisch tentoongesteld, waardoor de generaties door elkaar lopen. De verschillen worden duidelijk tussen de werken van de feministen van het eerste uur, die veel harder en explicieter zijn dan de huidige generatie kunstenaars die veel humor en zelfrelativering tonen.
Het diverse overzicht toont werken van onder anderen Nancy Spero, Marlene Dumas ,L.A. Raven, Melanie Bonajo en Wabgechi Mutu. Divers in generatie, cultuur en medium, waardoor deze tentoonstelling dynamisch wordt. De grote afwezige is wel de man. Kennelijk is daar geen plaats voor in dit overzicht, en dat is jammer.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem
tot en met 23 augustus 2009


In de galeries:

Summer of Love
Noorderlicht

Vier fotografen gaan in op seksuele vrijheid. Met werk van Emmanuel Guillaud, Katharina Hesse, Yevgney Kondakov, Amy Touchette. Samengesteld door Wim Melis.

van 11 juli tot en met 23 augustus

Show Some Leg!
De benenwereld van fotograaf Roger Cremers
Opening op woensdag 15 juli, 17.30 uur
Café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59, Amsterdam
Dresscode: Show Some Leg!
Te zien tot en met 15 september