Het gaat niet goed met Groenlinks in de Tweede Kamer. De afgelopen tien jaar haalde GroenLinks steevast een groot aantal zetels in ‘de peilingen’. Vervolgens bleef de club min of meer stabiel bij verkiezingen. Mensen overwogen massaal om op klein links te stemmen, maar als het erop aan kwam kozen ze veilig. Alleen in het zeer linkse jaar 1998 wist GroenLinks, toen nog onder Paul Rosenmöller, elf zetels binnen te halen. De club had in de aanloop op vijftien tot twintig zetels gestaan. Nu staat GroenLinks op minder zetels ‘in de peilingen’ dan ze feitelijk heeft, vijf in plaats van acht. Geen goed teken.

De verkiezingen vallen twee dagen voor haar zestiende verjaardag. Maar in plaats van feest – sweet sixteen! Eindelijk die piercing in de navel zetten – zal GroenLinks misschien ernstig in de navel peuteren. De partij heeft overal wethouders en het ledental is in tien jaar verdubbeld. Maar de landelijke electorale aanhang is gehalveerd. Lokaal zijn GroenLinksers aanspreekbare bestuurders, goed in pretentieloos problemen oplossen. In het parlement zijn het onversneden intellectuelen. ‘Linkse vrijheidlievendheid’ zet onder Femke Halsema de toon, rechtsstatelijkheid staat hoog in het groene banier. Ja, en dan kan ik doorgaan met een gelijkhebberig betoog dat het niet slim is een partij zo expliciet op hoger opgeleide mensen te richten en uitleggen dat vrijheidsliefde democratisch is en niet links, dat je er niet tegen kunt zijn en er dus geen kiezers op werft.

Maar het is erg jammer dat het niet goed gaat met GroenLinks. Niet omdat ze nu meteen het land moeten regeren. Je hoort Isaiah Berlin, maar voor je het weet heb je die tofuburger met ingebouwd roetfilter voor je neus, en ook nog de helft van je hypotheek niet aftrekbaar. Maar wel omdat op de dag dat George Bush toestemming vraagt aan het Amerikaanse Congres om mensen te martelen, ons eigen parlement vergadert over de islamitische sharia. Als ooit een bondige illustratie voor de sudderende Nederlandse hysterie werd gegeven, zijn het de dagbladen waarin deze twee berichten de voorpagina delen. De leider van de vrije wereld wil gevangenen mishandelen en het Nederlandse parlement maakt zich ondertussen druk om Piet Hein Donner, het levende bewijs dat ook antirevolutionairen graag in de spiegel kijken. Donner provoceert: sharia kan ingevoerd door twee derde van de bevolking. Maar Geert ‘moslims weten niet wat carnaval is’ Wilders slaat natuurlijk aan, en niemand blijft achter. De christenen niet, en ook Jeroen Dijsselbloem keft namens de PVDA vrolijk mee. Of de minister wel weet dat – en dan volgt weer een verhandeling over hoe het allemaal zit in verre landen, zo’n betoog dat me doet vrezen dat ik inmiddels de enige Nederlander ben zonder gedegen kennis van ‘de islamitische wet’. Hallo Geert, breakie breakie, d’r wil er in Washington eentje aan het folteren slaan, het vrije woord is in gevaar, die Amerikanen willen het recht om jou uit je huis te plukken. Jeroen, this is ground control, do you copy? er zijn hier geen partijen die de sharia willen invoeren.

Men kan GroenLinks, aanstaande splinterpartij, veel verwijten. Maar de club hield het hoofd koel in de aanhoudende manische depressiviteit over culturele kwesties. Als enige. Het zou treurig zijn als dat medicijn alleen nog in homeopathische doses wordt toegediend.