Sicilië misbruikt covidmaatregel tegen vluchtelingen

‘Om de publieke gezondheid op het eiland Sicilië te beschermen, is vanaf dit moment de toegang, doorgang of het verblijf in de regio Sicilië verboden voor alle migranten.’ Nello Musumeci (65), regiovoorzitter van de archipel Sicilië (met ook Lampedusa en de Eolische Eilanden) ondertekende dit decreet in de nacht van zaterdag 22 augustus. Musumeci, uit de gelederen van de fascistische partij Alleanza Nazionale, is inmiddels aanvoerder van de lokale partij Diventerà Bellissima, wat betekent: ‘Ze zal prachtig worden’. ‘Ze’ is Sicilië, La Sicilia, en dat ‘prachtig’ slaat op de toekomst waarin er geen migrant meer in de hele archipel te bekennen zal zijn. Als het aan Nello Musumeci ligt, althans.

Politiek bedrijven is het momentum ruiken, en Nello Musumeci rook zijn momentum afgelopen weekend. De fatale combinatie van enerzijds een steeds aanzwellende stroom bootjes met migranten uit Tunesië, die de Straat van Sicilië in een paar uurtjes kunnen oversteken, anderzijds het hernieuwde Covid-19-alarm, was het moment om door te pakken. En Musumeci had zijn antwoord ook direct klaar toen de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Luciana Lamorgese zondagochtend liet weten dat het migratiebeleid niet door deze of gene regiovoorzitter kan worden bepaald, maar door Europa, in samenwerking met de afzonderlijke landen.

Het wás helemaal geen verordening die te maken had met migratiebeleid, aldus het prompte antwoord van Musumeci. Het was een noodzakelijke maatregel in verband met het groeiende aantal coviduitbraken op Sicilië, alleen al 48 afgelopen weekend, waaronder zestien migranten. Zodoende had deze maatregel alleen te maken met de publieke gezondheid, iets waar inderdaad de Italiaanse regiovoorzitters voor verantwoordelijk zijn.

Briljant gevonden, kortom. De directe gevolgen van de verordening zijn nog niet helemaal duidelijk. In ieder geval zijn er twee grote quarantaineschepen richting Sicilië gestuurd en zullen de rond de twaalfhonderd asielzoekers op Lampedusa daarop worden overgeheveld. Wat er dan mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De delegatie van twee Italiaanse ministers en twee Europese commissarissen die vorige week naar het straatarme Tunesië is geweest om aan te dringen op een scherpere controle wat betreft de migratiestroom zijn welwillend aangehoord. Alleen met geld zal er iets gebeuren, en met geld bedoelt Tunesië niet de elf miljoen voor bewaking van zijn kusten.


Het aantal in 2020 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee was deze week, volgens het Missing Migrants Project (IOM): 497