Rome – De enige die absoluut niet snapt wat het probleem is, is Silvio Berlusconi (85) zelf. Waarom zou hij niet de president van de republiek Italië kunnen worden wanneer de zevenjarige termijn van de huidige president Sergio Mattarella (80) in januari 2022 is afgelopen? Wie beter dan hij, Silvio Berlusconi, maar liefst driemaal gekozen tot premier van Italië, succesvol in alles wat hij heeft aangepakt, een selfmade man met een nog altijd machtig kapitaal van rond de zes miljard euro, het ideale visitekaartje voor zijn land, toch?

‘NO!’ schreeuwt de krant Il Fatto Quotidiano met rode koeienletters vanaf de voorpagina, begeleid door een tekening van een zeer gerimpelde Berlusconi met een autoritair gebaar achter de katheder. Voor wie het alweer vergeten is, somt de hoofdredacteur nog even de oneindige lijst op van Berlusconi’s rechtszaken, beschuldigingen, veroordelingen, foute contacten, foute gedragingen, maffia-sympathieën, prostitutiecircuit aan huis terwijl hij premier was, enzovoort. ‘Een man die tijdens zijn twintigjarige politieke bewind niet anders heeft gedaan dan morrelen aan de grondwet en keer op keer wetten ombuigen naar zijn persoonlijk belang, zou nu op de hoogste troon van Italië mogen gaan zitten als ultieme bewaker van de grondwet!?’ aldus het commentaar.

Het probleem is niet dat men in Italië niet weet wie Silvio Berlusconi is. Of was, beter gezegd, want hij is inmiddels ook gewoon een hoogbejaarde man die kwakkelt met allerlei kwalen en die door zijn entourage wijselijk zoveel mogelijk uit de buurt van microfoons en camera’s wordt gehouden. Het probleem is Mario Draghi (74), de huidige premier, al is hij nooit gekozen maar direct benoemd door de president. Voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank Draghi zou ook de ideale opvolger van Mattarella zijn, want Draghi’s internationale prestige, rust en afstandelijkheid zijn ideaal voor alles. Alleen ontstaat er dan een gigantisch probleem bij de regering, want wie gaat dan de hoop los zand die deze Italiaanse regering uit 2018 nog is bijeenhouden? Ook dat kan alleen Draghi.

En daarom worden er allerlei rekensommetjes gemaakt voor de parlementaire verkiezing van de president volgende maand waarbij Silvio Berlusconi een serieuze optie is. Als centrum-rechts met zijn 451 stemmen als één blok zou stemmen, ontbreken nog ‘maar’ 54 stemmen voor de absolute meerderheid van 505. En dat is een probleempje dat voor miljardair Berlusconi een peulenschil is, stemmen ‘vergaren’ (kopen) uit andere gelederen. De inkoopcampagne schijnt in volle gang te zijn.