Rome - Silvio Berlusconi is misselijk van de mensen om hem heen; het melige gezicht van Letizia Moratti, ‘zijn’ burgemeesterkandidate voor Milaan, het gemompel van Umberto Bossi, de Lega-Nordleider die nog even snel het laatste koekje uit de trommel probeert te grissen, en een partij waar niemand nog in staat is verder dan zijn eigen navel te denken. Silvio Berlusconi, de kampioen van de demarrage, had geen ideeën meer voor deze tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen. Hij heeft het nog even geprobeerd, met een ingesproken videoboodschap aan de natie die is uitgezonden op vijf nationale televisiezenders. Zijn ‘ik huiver van een Milaan bedolven onder de rode vlaggen, zigeunerkampen, moskeeën en drugshandel’ leverde alleen een dikke boete op van de AGCOM, het controleorgaan op zendtijd voor politieke partijen. De Milanese kiezer lijkt er weinig van onder de indruk.
En dat geldt ook voor ‘de grote verrassing’ die Berlusconi en zijn belangrijkste coalitiepartner Umberto Bossi de Milanezen in het vooruitzicht hadden gesteld. ‘Een verrassing die, dat is zeker, de bevolking van Milaan radicaal van mening zal doen veranderen’, hadden B&B er geheimzinnig nog aan toegevoegd. Het bleek te gaan om de verhuizing van twee ‘papieren’ ministeries (dat van Federalisme en dat van Hervormingen) van Rome naar Milaan. Verrassing! Inderdaad, ook voor de president van de republiek, die erover gaat, en voor de burgemeester van Rome, die nota bene van Berlusconi’s partij is en die not amused was. Dus ging de verrassing niet door.
Nee, het schiet niet op. Het is zeker mogelijk dat de behoudende Milanese burgerij op het laatste moment zal terugschrikken voor een communist als burgemeester, want dat is de beschaafde Giuliano Pisapia wel. En de vogelverschrikkers ‘zigeuners-moskeeën-criminaliteit-terrorisme’ hebben nog altijd hun effect. Maar de winnende stemming lijkt er niet in te zitten, voor het Berlusconi-kamp. Je ziet het aan de gezichten, aan de verkrampte glimlachen, de geïrriteerde fronsen.
‘Denken jullie nu echt dat het allemaal opgelost is als de Berlusconi-kurk uit de hals van de fles schiet? Dat Italië dan bevrijd zal zijn, de Italianen gered, het morele verval ten einde, de economie, veiligheid en de werkgelegenheid in opwaartse lijn? Of zijn het misschien problemen waar heel Europa mee kampt en die wij in Italië gemakshalve identificeren met het gezicht van Silvio, alsof de hele wereld stopt bij zijn villa in Arcore?’ schrijft de rechtse filosoof Marcello Veneziani in de krant Il Giornale, bezit van Berlusconi. Als dat het beste is wat zijn eigen krant in verkiezingstijd kan bedenken, is de situatie niet best.