Rome - Italië heeft mensen die Berlusconi adoreren en mensen die hem haten. Ertussenin zit niks. Bij gebrek aan een aanvoerder schaart het anti-Berlusconi-kamp zich achter televisiepresentator Michele Santoro en achter vaak linkse rechters en openbare aanklagers. Zij moeten voor elkaar krijgen wat al bijna twintig jaar niet lukt: Berlusconi vloeren.
Santoro maakt van publiek geld iedere donderdagavond op Rai Due Annozero (‘Jaar Nul’), een soort wekelijks showproces tegen Berlusconi. Het scenario is altijd hetzelfde: een kundig in elkaar gemonteerde volksaanklacht tegen de premier, op basis daarvan een studiodiscussie met nauwelijks serieus weerwoord van het Berlusconi-kamp met Santoro als partijdige rechter. Dat hij partijdig is kan niet anders, want hij is een Italiaan, zegt mijn vriend en co-auteur van ons boek Silvio: Modern leiderschap, Martin Simek. Hij bedoelt dat Italianen, voetbalfanaten bij uitstek, niet anders kunnen dan fan zijn. Een discussie is daarom in dit land onmogelijk. Tifosi - F-siders - discussiëren niet met elkaar, ze raken alleen slaags. Iets wat in politiek Italië nu bijna letterlijk aan de hand is. Omdat ik deze theorie van Martin Simek ken, moest ik lachen toen ik zaterdag in Il Giornale (een van de twee pro-Berlusconi-kranten) las: ‘Interview met Martin Simek, een bekende Nederlandse anchorman en kenner van de Italiaanse media’. Wat vond hij van Santoro en zijn Annozero, vroeg Il Giornale. Martin Simek maakte een rake, zij het geen politieke analyse van de presentator, die hij geen journalist, maar ‘een slechte acteur’ noemde, daarmee doelend op Santoro’s pompeuze lichaamstaal. Maar eerst had hij nadrukkelijk gedicteerd: ‘Ik ben geen fan van Berlusconi.’ Wat stond dat mooi, in de krant die eigendom van Berlusconi is. Het was bijna of ik een vergeelde hypothetische Pravda las: ‘Ik ben geen fan van Brezjnev.’ Zo'n uitspraak maakt in Il Giornale gewoonlijk geen kans.
Fans, F-sides, zijn het grote gevaar van westerse democratieën, zegt Simek, en ik geef hem gelijk. Berlusconi, eigenaar van AC Milan, kent het kuddegedrag van voetbalsupporters bij uitstek en manipuleert het als geen ander. Zijn club staat niet voor niets nummer één in de Italiaanse competitie. Handig, nu vervroegde verkiezingen dichterbij dan ooit zijn gekomen. Links vraagt erom en zelfs de voorzichtige, christen-democratische Casini wil verkiezingen. Iedereen wil ze, behalve Berlusconi. Zogenaamd. Een meesterzet. Zorgen dat je zwakke vijand uiteindelijk vraagt waar jij al maanden op hoopt. Omdat ze denken dat Ruby en de Bungabunga-meisjes Berlusconi zijn leiderschap zullen kosten. Het zoveelste bewijs dat links Italië niet kent.