Rome - Ze stond er niet op, op de groepsfoto van de familie Berlusconi die vorige week de cover van het populaire roddelblad Chi (‘Wie’) - van de familie Berlusconi - sierde. Geen nieuwe verloofde van Silvio, tussen de dochters, zonen en kleinkinderen. Silvio Berlusconi was als trotse lachende grootvader het middelpunt van het groepsportret. Maar ze bestaat wel, weet Italië sinds zondag: ‘Sinds ik gescheiden ben heb ik een stabiele affectieve verhouding met iemand die vaak aanwezig was op die avonden en die nooit zou hebben toegestaan dat er tijdens of na het eten de absurde dingen gebeurden die de kranten hebben geschreven’, sprak de Italiaanse premier tot zijn volk in een videoboodschap vanuit de studeerkamer van zijn Villa di Arcore bij Milaan.
De ‘absurde dingen’ zijn de meisjes die hem kwamen opzoeken op ‘die avonden’ in de Villa di Arcore en die vaak schaars gekleed van alles gedaan zouden hebben, zoals bunga bunga spelen op trommels of naakt in het zwembad duiken onder de ogen van de premier en zijn gasten. Een van die meisjes was Karima El Mahroug, artiestennaam ‘Ruby’, de minderjarige dochter van een Marokkaanse straatverkoper op Sicilië. Ruby was zeventien toen ze vorig jaar drie dagen en nachten achtereen op Arcore was en ook de Russische premier Vladimir Poetin (vaak te gast bij Silvio) heeft leren kennen.
Dat de inmiddels achttienjarige Ruby eruitziet als een wulps stuk met alleszins volwassen maten, gebaren en glimlachjes zal Berlusconi niet redden. Hij wist dat ze zeventien was, ze is blijven slapen, hij heeft haar betaald; dat zijn de drie strafbare feiten die het OM hem nadraagt. Afgelopen vrijdag besloot het grondwettelijke hof opnieuw dat Berlusconi’s bescherming tegen justitie niet geldig is. Hij riskeert gevangenisstraf.
Berlusconi schijnt zich sinds mei 2009, toen zijn (nog altijd) wettelijke echtgenote Veronica in een openbare brief liet weten dat hij psychisch ziek is en hulp nodig heeft, als een erg vrolijke vrijgezel te hebben gedragen. Meisjes kwamen en gingen op ‘die avonden’ in Arcore en het OM ziet daar wel brood in. Eindelijk is er het moment om hem voor de rechter te slepen, na zeventien jaar kat-en-muis-spel, waarbij Berlusconi telkens aan het langste eind trok. De Ruby-zaak kan onmiddellijk beginnen en zal tot een enorm schandaal leiden bij de Italianen, die het toch wel een keertje te gortig zal worden. Althans dat hoopt links. Maar het nieuws is nog geen twee dagen oud of opiniepeilers constateren al dat dit alles mogelijk tot enorme stemmenwinst voor Berlusconi zal leiden. De gretigheid van justitie is voor de gemiddelde Italiaan het bewijs van Berlusconi’s stelling: het OM is links en wil mij niet laten regeren.